Mezinárodní den mládeže letos připadá na čtvrtek 12. srpna. Ať je vám nyní kolik chce let, mezi mládež se řadíte nebo jsme se řadili všichni a myslím, že i období teenager stojí za to, abych mu zde věnovala článek, zvláště pak v souvislosti s vlivem veřejně známých osobností právě na mládež, tedy mladé lidi. Tento trend je známý nejen ze současnosti, kdy mu vévodí influenceři, ale i z minulosti, kdy obrovský vliv měly různé celebrity, zvláště pak ty z hudební branže, a to i celosvětově.

Mezinárodní den mládeže

Je důležité zůstat mladý

Tato pasáž zaujme spíše lidi starší 30let. Mám známé a přátele nejrůznějšího věku, a to od kamarádky, které je 20 let až po známé, kterým je přes 70 let. Jak se říká, každý z nás lidí je omezen svojí realitou, díky širokému spektru věku, ale i zálib mých známých, mám poměrně široký rozhled a jsem velmi tolerantní a chápavá osoba. Život přináší různé situace a zážitky a jsem vděčná, že je se svými blízkými mohu sdílet a oni se mnou se také dělí o své zážitky.

Všimla jsem si, že někteří starší lidé, se chovají tak, jakoby zapomněli, že kdysi byli také mladí. Důležité je zůstat duševně mladý a umět si užívat v bezpečí život, tedy s rozumem, ale přesto naplno, a to v každém věku. Myslím, že je úžasné mít známé, kteří se zrovna nachází i jiném věku, než my sami, protože od některých lze čerpat modrost, s jinými sdílet energii a někdy i lehce šílené nápady a následně je zrealizovat.

Přijde mi občas vtipné, když vidím lidi nešťastné ze svého vlastního života, jak se snaží ostatním život řídit, či jim dobře radit – jeví se to tak na první pohled. Radí jim bez ohledu na to, že jsou jiní než oni a žijí jiný styl života. Na druhý pohled z jejich rad sálá, sám jsem si život podle svých představ nezařídil, tak se snažím realizovat se na Tobě. Potom vidím lidi, kterým je 80 a ti se jen smějí, mají potřebný a chtěný životní nadhled a řeknou vám, hlavně buď šťastná.

Sofistikované chování je fajn, ale hýčkejme si jakousi lehce pošetilou až dětskou radost, zvídavost a využijme je při přístupu k životu. Užívejme si život, je krásný, bez ohledu na náš věk. Já osobně miluji Vánoce a uchovávám si svoje vzpomínky z dětství, které tavím v energii, s níž k Vánocům přistupuji. Dodnes si pamatuji ten hřejivý pocit, který jsem vždy měla na Štědrý den a pokračoval i v dalších vánočních dnů.

Mezinárodní den mládeže

Vliv celebrit na mládež

Každé historické období má to své, jak se říká. Vše má své klady i zápory. Zažila jsem 90léta, narodila jsem se do nich. V době mé puberty na mládež měly velký vliv celebrity. Hodně in byla chlapecká hudební skupina Lunetic a další.

Oblibě se v Česku těšily i zahraniční hvězdy jako například zahraniční hudební chlapecké skupiny, lze jmenovat Tokio Hotel, Ozone, zpěvačky jako Madona, Britney Spears aj. Tehdy jsme si kupovali časopisy Bravo, Bravo Girl a další, protože tam byly plakáty oblíbených hudebních hvězd. Inspirovali jsme se jejich oblečením, chtěli být jako oni.

I v dnešní době mají vliv na mládež VIP osobnosti, a to nejen tuzemské, ale i ty zahraničí bez ohledu na to, kde člověk žije, v jaké zemi. Myslím, že zvláště mladí lidé se chtějí ztotožnit se slavnými osobnostmi, být jako oni, oblékat se stejně apod., protože v nich vidí vzor tím, jací jsou nyní, ale už jim nikdo, případně málokdo řekne, že tam, kde jsou, se neocitli lusknutím prstu, ale museli tam dojít a mnohdy dlouhou a náročnou cestou, která trvala dlouho.

Mezinárodní den mládeže

Vliv influencerů na mládež

Jak tak sleduji sociální sítě a dění na nich a následně příležitostně i zprávy v televizi, bohužel některým influencerům nedochází jejich výrazný vliv na mládež a možný dopad. Neuvědomují si, jak moc je lidé chtějí napodobovat, být jako oni, patřit někam a některé jejich nápady vzít doslova a začít konat, což je může ohrozit nejen na zdraví, ale i na životě.

Na druhou stranu každý člověk chce někam patřit a pozitivní příklad může udělat skvělou službu pro mladé zvláště do budoucna. Je moc fajn, že existují různí sportovci, s nimiž se lidé chtějí ztotožnit, a díky tomu začnou dělat něco pro svoje zdraví, což nakonec, pokud k tomu mají rozumný a přiměřený přístup, velmi výrazně zlepší jejich celý život. Když je člověk zdravý, je obvykle šťastný a spokojený a sport ke zdraví pomáhá.

Dalším plusem influencerů obecně, používají-li rozum při své veřejné prezentaci je, že ukazují, že každý člověk může být v něčem dobrý a tím vyburcují lidi k pohybu z místa někam, což přináší změny a vývoj a ten je vždy super, pak je jen na lidech, jak jej využijí.

Mezinárodní den mládeže

Mládež je budoucnost

Tak nějak se to v každé době říká a je to pravda. Myslím, že je fajn nejen mládeži ukazovat obě strany mince, protože jak známo, nic není jen tak a má to své plusy i mínusy. S tímto faktem se i starší neradi smiřují, ale je prostě daný.

Komunikovat s mládeží je fajn, protože jejich názory se utváří a do budoucna to budou také dospělí lidé, kteří rozhodují o mnoha různých otázkách, např. budou dělat nákupní rozhodnutí v módním průmyslu a učit to další generaci dětí a mládeže.

Užívejme si život. Nebojte se s námi podělit o pošetilé nápady a tipy na kreativní outfity, které vás napadly, pošlete i nám své fotografie.

Zdroj fotografií: pixabay.com