Jedna z dalších tradičních události, která se letos bohužel neuskuteční je Matějská pouť v Praze.

Než celý svět ochromila pandemie koronaviru, konala se spousta událostí, akcí a eventů, jedním z nich byla i Matějská pouť v Praze. Byla a snad v budoucnu zase i bude to událost, která šířila radost a lidé, nejen při její návštěvě, ale i po ní byli veselí. Na této akci jsem během svého života v různých obdobích byla samozřejmě několikrát také.

Ať už vzpomínám na její návštěvu v období dětství s celou rodinou, na pubertu a její návštěvu s přáteli, či období studia vysoké školy, kdy jsem sem zašla i sama užít si jen tak atmosféru, koupit si svoji oblíbenou cukrovou vatu nebo návštěvu s přítelem, přestože každá z těchto návštěv byla jiná, měly něco společné – radost z aktuální chvíle.

Matějská pouť – tradiční první jarní pouť v Evropě

Zdroj fotografie: https://www.vystavistepraha.eu/kalendar-akci/detail/matejska-pout-2020/

Více o Matějské pouti

Pražská Matějská pouť je poutí, která obvykle začíná ve dnech okolo svátku Matěje, tedy v únoru a končí až v měsíci dubnu téhož roku. Co mi paměť sahá do minulosti, pamatuji si, že posledních 29 let se Matějská pouť koná na Výstavišti Praha v pražské městské části Holešovice a pořádá ji rodina Kočkových, resp. firma KOČKA s.r.o.

Myslím, že nejsem jediná, kdo Matějskou pouť považuje za více než jen možnost svést se na nějakém kolotoči, či atrakci. Je to kulturní událost, kde se pobaví lidé každého věku, na jednom místě a ve stejnou chvíli.

Matějská pouť existuje v různých podobách několik staletí, a proto bych ráda zmínila některá fakta, která se k ní váží a stojí za zmínění.

Historie Matějské pouti

Informace o Matějské pouti jsem čerpala na internetových stránkách pořadatele Matějské pouti – https://www.matejskapout.cz/historie-matejske-pouti/, po jeho svolení takto konat, a to dne 24. února 2021, kdy jsem se mu telefonicky dovolala.

Tradice konání Matějské pouti je archivována v Národní knihovně od roku 1595. Lze říci, že letos by oslavila 426 let. Zajímavostí této pouti je také to, že i v minulosti byla první jarní poutí v Praze a je současně i první jarní poutí v Evropě.

Matějská pouť měnila během své existence místa konání

Původní poutě se konaly v okolí kostelíka v blízkosti Hanspaulky, velikost prostranství ovšem pro tuto událost nebyla dostačující, a proto se stánky a kolotoče postupně přesouvaly k nynějšímu Vítěznému náměstí (tzv. Kulaťák) do míst, kde se dnes nachází vysoké školy a pak ještě dál, až k současné stanici metra Hradčanská. Po výstavbě vysokých škol se už Matějská pouť na tzv. Kulaťáku nekonala.

V roce 1960 se konala v různých lokalitách města Prahy. V roce 1963 se opět přesunula, tentokrát ke Stromovce do areálu Výstaviště Praha Holešovice.

Matějská pouť – tradiční první jarní pouť v Evropě

Zdroj fotografie: https://www.vystavistepraha.eu/kalendar-akci/detail/matejska-pout-2020/

Matějská pouť vždy nabízí různý typ zábavy pro celou rodinu

Matějská pouť jde vždy s dobou, a kdyby se letos konala, byl by to již 26rok, kdy její organizátor spolupracuje s holandským partnerem a díky této spolupráci by lidé, kteří jí navštíví, měli možnost užít si dostatek zábavy a adrenalinu na nejmodernějších atrakcích z Holandska.

Na Matějské pouti byly v minulých letech také atrakce i z dalších zemí Evropy. Díky široké nabídce kolotočů mohla vždy tuto pouť navštívit skutečně celá rodina lidí širokého věkového spektra, protože každý z nich se zabavil.

Věřím, že ne každý je milovník největšího adreanlinu, a tak navštívil např. autíčka, řetízkové kolotoče, watter zorbing, vláčky, nafukovací skákadla, houpačky, skluzavky apod.

Matějská pouť – tradiční první jarní pouť v Evropě

Na Matějské pouti nikdy nechyběla horská dráha, obří kolo, strašidelný zámek, dům smíchu a střelnice. Při návštěvě poslední atrakce se setkali muži, kteří na zmíněnou pouť šli na rande se svojí přítelkyní, ale i muži jiného věku, například i otcové od rodin, kteří své ženě chtěli dát najevo, že je pro ně stále tou jedinou ženou a láskou a rozhodli se jí snažit (více či méně úspěšně) vystřelit papírovou růži.

Samozřejmostí byly stánky, po celém areálu Výstaviště v době konání Matějské pouti, s nabídkou bižuterie, hraček apod., ale pochutin, které k pouti neodmyslitelně patří jako například cukrová vata, perníková srdce v různých velikostech a grafických ztvárněních a jiné.

Matějská pouť – tradiční první jarní pouť v Evropě

Moje vzpomínky na návštěvu Matějské pouti

Matějská pouť pro mě vždy byla a je jakýmsi typem společné příležitostí a podle aktuálního vnímání a nápadu jsem se vždy rozhodla zvolit si outfit v rámci nějakého konceptu.

Když jsem tam šla kdysi jen tak s maminkou a tetou, užít si momentální radost z aktuální chvíle, pobavit se a dát si svoji oblíbenou cukrovou vatu, oblékla jsem se vesele, jak se na pouť hodí, když jsem tam šla s přítelem, brala jsem to jako rande a oděv přizpůsobila také tomu, že jsme před tím a potom měli program.

Matějská pouť – tradiční první jarní pouť v Evropě

Moc mě mrzí, že tato akce letos nebude a těším se na dobu, kdy se bude moci naplno konat a všichni si na ní užijeme spoustu zábavy s našimi blízkými, ale i sami.

Chodili jste na Matějskou pouť? Jen jednou za rok, nebo několikrát během měsíců, kdy se konala? Podělte se s námi i o fotografie na sociálních sítích. Sdílejte tento článek jako připomínku této události na sociálních sítích.

Autor všech neoznačených fotografií: archiv Sandry Friebové