Jídlo ve vlaku

V předchozím článku zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ  jsem se věnovala tématu cestování vlakem v dětství a v dospělosti. K cestování, stejně jako výletům obecně patří dobré jídlo. Pro někoho je to řízek a chleba, který prý zvláště u nás v Česku patří k neodmyslitelné formě občerstvení během každého výletu. Já to vidím trošku jinak, ale nikomu jeho zálibu v řízku s chlebem a v lepším případě i s okurkou neberu.

Vlastní občerstvení

Při cestování nejen vlakem, ale jakýmkoliv dopravním prostředkem máme možnost, buď si vzít své vlastní občerstvení, zakoupené jinde, případně vytvořené doma nebo si jej například právě ve vlaku zakoupit. V Česku každý dopravce nabízí trošku jiný typ občerstvení, ale nabídka je pestrá. To se musí uznat. Je volena tak, aby si z ní vybral každý cestující, ať už miluje sladké či slané dobroty.

V jídelním voze si můžete objednat sladké i slané dobroty

V jídelním voze si můžete objednat sladké i slané dobroty

Vlastní občerstvení je kapitola, kterou bych v tomto článku upozadila. Jen krátce poznamenám, že někdy se hodí, například, když zjistíte, že v další části trasy již není součástí vlakové soupravy jídelní vůz, že jej odpojí, nemilé, ale i to se mi stalo a od té doby si alespoň drobné občerstvení, v podobě oplatku či ovoce nebo kousku pečiva, vždy beru sebou do vlaku. Do cíle daleko a člověk nikdy neví, co se všechno během cesty může stát.

Není podstatné, odkud člověk občerstvení má, zda z obchodu na nádraží či z domácích zásob. Důležité je, že jej vůbec má a může jej sníst.

Alespoň v Česku nabízí každý vlakový dopravce nějakou podobu jídla

Alespoň v Česku nabízí každý vlakový dopravce nějakou podobu jídla

Když není jídelní vůz

Ano i tato varianta existuje, například v běžných spojích vlaků společnosti RegioJet a Leo Express, ale každá společnost nabízí sladké i slané dobroty, poměrně vysoké kvality a jsou i chutné.

Například RegioJet mění obsah palubního menu, stálice jako kakaový dort s drobenkou, apod. zůstávají.

Jídelní vůz zvláště na dlouhé trasy je ideální

Kdysi před lety jsem nakoukla do jídelního vozu i kuchyně a upřímně, dala bych si tam k jídlu nebo spíše pouze pití v lahvi, kterou by přede mnou otevřeli. Dnes tam konzumuji sladké i slané dobroty a ráda. Objevila jsem tam dokonce i jablečné lívance s úžasným bílým jogurtem.

Jablečné lívance, které jsem si objednala během své jedné podzimní cesty, byly skvělé

Jablečné lívance, které jsem si objednala během své jedné podzimní cesty, byly skvělé

Zrovna nedávno jsem si v jídelním voze jídlo ve vlaku dala na trase Hranice na Moravě – Vídeň a příjemně jsem tak začala den snídaní s již zmíněnými jablečnými lívanci a úžasně hustým bílým jogurtem, cestou jsem se probudila a byla jsem připravena si užít pracovní den ve Vídni, kdy jsem našla chvilku nakouknout i k jedné památce a udělat si u ní pár fotografií. Velmi zásadní je však vždy posádka, a také sezóna – té je palubní menu přizpůsobeno.

Co jste si dobrého dali naposledy ve vlaku Vy?

Užijte si čtení lifstylových článků v naší kategorii Blog.

Zdroj všech fotografií: