Možná jste překvapení, že se tento článek bude věnovat tématu svátku sv. Patrika, neboli Saint Patrick´s Day, protože máte pocit, že s módou absolutně nesouvisí, zvláště proto, že je patronem Irska. Vzhledem k tomu, že tento web má snahu šířit informace nejen v rámci Česka, Evropy, ale i za její hranice, zajímají mě různé události a témata, která mají nějakou vazbu k módě.

Svátek svatého Patrika je každoročně slaven 17. března.

Jak již bylo zmíněno, svatý Patrik je patron Irska. S touto osobou je spjatá zelená barva, stejně jako s Irskem. Když se řekne Irsko, všem se asi ihned vybaví krásná příroda, v níž dominuje zelená barva. Ke svátku sv. Patrika se pojí také zelený trojlístek. O zeleném čtyřlístku bude zmínka v dalším článku zde na blogu na informačním webu o módě Fashion Industry CZ, protože příští článek bude na téma štěstí.

Je ale zelená barva spojována se sv. Patrikem správně?

Jaká je historie svátku sv. Patrika – patrona Irska?

Jaká je historie sv. Patrika?

Z dostupných zdrojů vyplývá, že nelze přesně datovat narození a život tohoto muže ani jeho místo jeho pohřbení. Svatý Patrik byl s velkou pravděpodobností biskupem nebo opatem s biskupskými pravomocemi, ale tímto se stal až po 6letech v otroctví, z kterého uprchl a vrátil se do své vlasti. Už když byl v otroctví, uchyloval se k modlitbám a po svém útěku z otroctví dále šířil křesťanství.

O významu sv. Patrika svědčí emotivní spor současníků o to, kde bude pohřben. Tento spor směřoval sever Irska až na pokraj občanské války. V Irsku i zemích, kde je velký počet irských přistěhovalců, je velké množství kostelů, ale i katedrál zasvěceno právě sv. Patrikovi.

Se sv. Patrikem je spojována zelená barva a trojlístek z jetele, pomocí kterého údajně vysvětloval princip Nejsvětější Trojice, která tvoří Otce, Syna i Ducha svatého. Podobně jako trojlístek ji můžeme vidět jako jeden list či tři lístky současně.

Zelená barva a svatý Patrik

Barvou svatého Patrika by modrá barva. Bývá zobrazovaný v modrém hávu, ale i král Jindřich VIII. použil modrou barvu jako pozadí pro irský symbol harfy. Zelená barva se Irsku začala přisuzovat až později, pravděpodobně kvůli svěží zelené barvě krajiny a poté v 18. stol. v souvislosti s hnutím za nezávislost.

Existuje také tradice, že na Den svatého Patrika irský prezident věnuje americkému prezidentovi křišťálovou mísu plnou trojlístků. Tradice se datuje od průběhu Studené války, kdy Irsko nebylo členem OSN a snažilo se získat přízeň Spojených států amerických.

V současnosti je to symbol přátelství mezi dvěma státy. Krátce po předání je mísa zničena tajnou službou USA – protokol říká, že se všemi potravinami, nápoji a rostlinami předloženými prezidentovi musí být zacházeno v souladu s politikou tajné služby.

Svatý Patrik je patronem kadeřníků, kovářů, havířů a bednářů.

Zajímavost na závěr – PRIMARK

Když se fanouškům módy, oblečení a doplňků řekne Irsko, mnoha z nich si ihned vybaví módní gigant Primark, který tam sídlí ve městě Dublin. V Irsku je Primark známý pod názvem Penneys.

Už v roce 2020 měla být otevřená první kamenná prodejna Primark v Česku, v Praze na Václavském náměstí ve zbrusu nové budově s názvem Flow Building, bohužel se tak nestalo kvůli pandemii koronaviru. Plánované otevření se několikrát posunulo, nyní je vše připraveno na možné otevření, jak zaměstnanci, tak i zboží, ale čeká se na zlepšení pandemické situace.

Kamenné prodejny Primarku jsou ve Spojeném království, Irsku, Španělsku, Německu, Rakousku (např. ve Vídni), Portugalsku, Nizozemí, Francii a dalších zemích. Já jsem Primark poprvé navštívila v anglickém Londýně, když jsem tam byla se střední školou.

Když už v tomto článku byla několikrát zmíněná zelená barva, chci se vás zeptat, máte rádi zelenou barvu? Na oblečení či jinde?

Informace pro tento článek byly čerpány také z https://www.teeway.cz/zajimavosti/5-zajimavosti-o-irskem-svatku-svateho-patrika+a26.htm.

Zdroj fotografií: pixabay.com