Jaká byla moje první návštěva podmořského světa v Egyptě?

Když se řekne podmořský svět, jako první si vybavím stát, zemi, s názvem Egypt, která leží v Africe, ale vím, že se tam lidé s obrovskou radostí jezdí potápět. Konkrétní místo, kam se vydávají, se odvíjí od úrovně jejich potápěčských schopností. V tomto směru mi rozšířil obzory můj kamarád, který se také rád potápí.

Začátečníci obvykle míří do Hurghady, případně i do dalších letovisek a vybírají si ubytování podle toho, zda je u krásné části moře. A mají tam, co objevovat, aniž by se museli někam daleko plavit lodí či plavat.

První návštěva podmořského světa v Egyptě

Moje první návštěva podmořského světa v Egyptě

Moje představa o podmořském světě v Egyptě

Jak často říkávám, jsem v životě vděčná a šťastná za mnoho věcí. Jednou z nich je fakt, že mám kolem sebe spoustu skvělých lidí. Jeden můj kamarád se velmi rád potápí už spoustu let. Před několika lety mi ukazoval několik videí z potápění v Egyptě. Byla to nádhera, mnoho barev jak ryb (různých druhů), tak i korálů.

Nějak mě to do Egypta vyloženě netáhlo. Čas běžel. Počítala jsem s tím, že letošní rok budu mít pracovně velmi pestrý a jak šel čas, cítila jsem, že potřebuji dovolenou, mimo jiné proto, abych mohla svoji práci, kterou miluji, dělat naplno, jak jsem zvyklá, což bez pravidelného odpočinku nelze. To už naštěstí chápu.

Součástí mojí práce je i plánování a následně díky okolnostem i přesouvání aktivit. Věděla jsem, že když vše dobře půjde, v květnu budu mít prostor na dovolenou, alespoň týdenní. Kdo mě znáte či sledujete, anebo čtete tento blog pravidelně, tak víte, že mám velmi kladný vztah k Turecku, kam jsem se posledních několik let nějak nedostala, což mě mrzí a dovolená tam mi moc chybí a často vzpomínám na své předchozí pobyty v této zemi.

Většinu svých pracovních povinností jsem si splnila a byl tu květen, čas, kdy jsem mohla odjet na dovolenou. Řešila jsem, kam. V Turecku, v místě, které se mi líbí nejvíce, je v tomto měsíci chladno. Miluji horko. Přemýšlela jsem nad Tuniskem, ale tam jsem už byla. Ještě jsem nebyla nikdy v Egyptě.

Vzpomněla jsem si na vyprávění svého kamaráda a dalších lidí. Navíc jsem připočítala fakt, že Egypt má co nabídnout i v souvislosti s historií, nákupy, energií, kterou mám ráda apod. Vzala jsem to jako příležitost a vyrazila jsem do Egypta. Konkrétně do Hurghady. V dalších článcích, zde na blogu, na tomto informačním webu o módě Fashion Industry CZ se můžete těšit na články, kde se o dovolené v Egyptě zmiňuji.

Podmořský svět u hotelu

Teď se vám, asi jako mě, vybaví ta vize většího počtu šnorchlujících hotelových hostů v moři nedaleko hotelu. Pár jich v části moře u hotelu plavalo, ale plavali až k bojkám, tedy co nejdál to šlo. Nutno říct, že až na pár rybiček takřka podmořský svět u hotelu nebyl nijak zajímavý.

Dle mé zkušenosti musím říct, že hezčí moře bylo v Chorvatsku a Řecku. V Řecku bylo moře nádherně čisté, a to přímo u hotelu na pláži, kde jsem ryby pozorovala přes průhlednou část svého nafukovacího lehátka. Dává to ale smysl, že v moři u hotelu v centru Hurghady lidé ryby plaší. A místo kde je mnoho turistů, není nedotknutá příroda, zvláště pak nedaleko centra města, kde se hotel, v němž jsem byla ubytovaná, nacházel.

Podmořský svět v Egyptě - Hurghadě lze obdivovat z podpalubí poloponorky

Podmořský svět v Egyptě – Hurghadě lze obdivovat z podpalubí poloponorky

Do podmořského světa poloponorkou

V Egyptě jsem byla s člověkem, který nějak neholduje potápění ani šnorchlování, tak jsem hledala jiný způsob, jak objevit a obdivovat krásy podmořského světa. Už při zkoumání v Česku jsem našla dva způsoby. Jedním z nich je výlet ponorkou a druhý je výlet poloponorkou.

Jaké jsou rozdíly? Výlet ponorkou je dražší a jedná se o ponorku, která se ponoří hodně metrů hluboko, přesně už si to nepamatuji a nad člověkem se nachází mnoho metrů vody, což se zvláště mému doprovodu příliš nezamlouvalo a mě to blízké také nebylo, mám ráda alespoň nějakou jistotu, vždy když to jde alespoň trochu. Šlo to a byla to druhá volba – poloponorka.

Poloponorka je levnější varianta – lze si vybrat větší a menší. Doporučuji větší – mám s ní dobrou osobní zkušenost. Je to loď s proskleným dnem, tak bych to jednoduše popsala. Nejdříve se vyplouvá z přístavu na moře s tím, že jsou lidé nahoře na palubě a později na popud posádky lodi se mohou přemístit do podpalubí, tam si sednou na židle k oknům – boky dna lodě a dívají se na mořský svět. Mimochodem výlet poloponorkou je fajn i jako lodní výlet. Klasicky se pluje v podstatě lodí.

Výlet lodí - poloponorkou jsem si velmi užila

Výlet lodí – poloponorkou jsem si velmi užila

Skutečnost podmořského světa vs. moje představa o podmořském světě v Egyptě

Tento výlet je krásný zážitek, stojí za to, ale… Korály mají spíše tóny modré a zelené a různé ryby tam plavou, ale šlo znát, že příroda je příroda a na člověka si zcela nezvykne. Všímavému pozorovateli neuniklo, že když se loď se přiblížila, ryby odplavaly.

Zájem cestovky pobavit lidi a zajistit jim podívanou je obrovsky, loď zastaví, smluvní potápěč sestoupí do moře a nahání pomocí krmení ryby, houfy ryb a ty obeplouvají jeden a druhý bok lodi. Když máte štěstí, vidíte i náhodně plavající ryby okolo. Jednu fialovo žlutou jsem viděla, byla to nádherná podívaná. Věřím, že když se člověk potápí daleko od břehu a v určité lokalitě, je to zřejmě nádherná podívaná a úžasný zážitek na celý život.

Výlet poloponorkou bych označila za něco, co je určitě žádoucí vidět a zažít. Je to skvělá možnost vidět podmořský svět i pro nezdatné plavce a potápěče, ale i děti různých věkových kategorií. Celkově si myslím, že je v životě fajn si užívat radostí, ale příliš od nich neočekávat, aby člověk nebyl zklamaný, spíš být otevřený zážitkům a následně být mile překvapený.

Podmořský svět v Egyptě - Hurghadě - foceno ze dna poloponorky

Podmořský svět v Egyptě – Hurghadě – foceno ze dna poloponorky

Bez cestovky levnější nejen výlet do podmořského světa

Kdo někdy cestoval s cestovkou, tak ví, že nabízí fakultativní výlety, a to bez ohledu na to, v které destinaci jste. I v Egyptě funguje to, že existují různé jakoby místní cestovky apod., kteří na pláži u hotelu jakož i v jiných zemích ve městě nabízí své služby, v podstatě to, co cestovka, jen o hodně levněji a to ještě člověk při troše snahy hodně ušetří díky šikovnému smlouvání.

Za jiných okolností bych volila tuto variantu bez účasti cestovky, což by bylo levnější. Cestovala jsem ale s doprovodem, který nemá příliš dobrodružnou duši a chtěla jsem, aby se cítil maximálně komfortně, jak jen to bude možné, i z důvodu bezpečnosti, pojištění apod. Proto jsem výlet do podmořského světa poloponorkou zařídila přes cestovku. Mělo to své klady i zápory. Byla to zkušenost, příště bych určitě volila jinou variantu. Konkrétně tu, že bych si již z Česka objednala pojištění extrémních sportů k běžnému cestovnímu pojištění a výlet si objednala u lidí z pláže.

Na jakém výletě na dovolené jste s cestovkou byli naposledy vy? Nebo volíte vždy variantu cestovní pojištění a výlet bez cestovky, ať už s místními lidmi či sami?

Více informací o poloponorce najdete zde

Další články o cestovaní a lifestylu hledejte v naší kategoriii Blog.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové

Doplnění – bohužel jsem si nestihla většinu fotografií z dovolené v Hurghadě – Egyptě zálohovat, proto jich mám málo, vypadá to, že mě opustil telefon.