Tipy, jak získat přehled o módě díky tištěným knihám, budou obsahem dnešního článku. Jak jsem již psala v jednom z předchozích článků, ke čtení tištěných knih jsem se v podstatě vrátila až při dokončování vysoké školy. Ale ještě během studia vysoké školy jsem absolvovala stylistické kurzy v Asociaci vizážistů a stylistů v Praze, které mi rozšířili obzory v módě dalším směrem a i díky těmto kurzů jsem se přiblížila ke knihám o módě. Skutečný návrat ke knihám jsem ovšem zaznamenala až při dokončování svého vysokoškolského studia.

Jak získat přehled o módě díky tištěným knihám?

Přidaná hodnota knihy

Čtení knih mi dalo mnohem více, než jen informace v nich obsažené. Ve chvíli, kdy jsem vzala (ale i dnes vezmu) knihu do ruky, jakoby se zastavím, vnímám obsah pozorně a začíná se mi u toho otevírat představivost, funguje kreativita a mě začínají docházet různé souvislosti jevů, ale i napadat tipy, jak bych zjištěné informace mohla využít v praxi, a to, ať se jedná v podstatě o jakoukoliv knihu.

Zpět ke knihám o módě, což je téma dnešního článku zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ.

Vždy mě zajímala móda a vzhledem k tomu, že nemám textilní vzdělání, považovala jsem koupi knih o módě, jakoby za možnost kousek módy vlastnit, získat přehled a mít jej fyzicky na dosah, kdykoliv.

Každý člověk vám jistě dá tip na jinou knihu, někdo jednu bude považovat za propadák, jinému její přečtení výrazně obohatí život. Hodně záleží, co od knihy o módě očekáváte. Myslím, že minimálně jsou to publikace, které vám přiblíží pozlátko, či podstatu módy a módního průmyslu, nebo obojí, případně jen malou část z módního průmyslu.

Jak získat přehled o módě díky tištěným knihám?

Já bych se s vámi chtěla podělit o své tipy na knihy, ale i důvody, proč mě zaujaly

Doporučuji číst je postupně, zvláště pokud vás móda zajímá a chcete ji pochopit jako celek. Pokud už v módě například profesně působíte, tak je vhodné přečíst si knihu samostatně, bez toho, aniž byste měli seznam knih, uspořádaný podle určitých kritérií, které chcete přečíst.

Dovolím si důležité upozornění, v tomto článku není na prvním místě datum vydání knihy o módě. Tento důležitý fakt připomínám, protože vím, jaké to je hledat zajímavé zdroje pro využití do odborné práce, která má ovšem své přísné náležitosti.

Jak získat přehled o módě díky tištěným knihám?

Pokud chcete získat přehled o módě a nepohybujete se pracovně v módním průmyslu, případně si chcete přečíst, co se o módě přečíst dá, ne jen knihu zaměřenou na nějakou část módy, tak čtěte moje doporučení.

Úplně na začátek bych vám doporučila přečíst si knihu Móda v proměnách času a knihu Abeceda módy, protože se skvěle doplňují a jsou podobné, což jako vhled do módy je příjemné.

Podrobnosti k těmto dvou jmenovaným knihám:

Móda v proměnách času 

autorka – Sylvia Jonas

nakladatel – Rebo

rok vydání – únor 2008

Abeceda módy: Rychlokurz v porozumění módním stylům

autorka – Fiona Ffoulkes

nakladatel – Slovart

rok vydání – 2012

Tato kniha přináší mimo jiné informaci o původu malých černých a další zajímavosti. Prezentuje zásadní módní styly a dává je do souvislosti s módními trendy, nechybí zde kapitoly o technikách a materiálech, přibližující technické zázemí pro módní tvorbu.

Pokračovala bych čtením knihy Módní kmeny. 

Jedná se o tištěnou knižní publikaci, které je autorkou Caroline Youngová a byla vydaná nakladatelstvím Slovart v roce 2017.

Kniha informuje o tom, které oblečení je typické pro subkultury jako punk, apod., ale i kořenech těchto subkultur, neboli za jakých podmínek a kde vznikly. Je pohledem na uplynulých sto let na módní proudy a styly mladých lidí. Kniha zachycuje cestu každého stylu v ní zmíněného od úvodního impulzu po odkaz, jenž ovlivnil a neustále ovlivňuje i jiné styly. Najdete v ní zmínku i o dnešních hipsterech, emo stylu a dalších.

ismy..Jak chápat módu

Autorkou této tištěné knihy je Mairi Mackenzieová, nakladatelstvím Slovart a rok vydání je 2010. V knize je zaznamenám vývoj módy v rámci určitých etap v mnohých vzájemně propojených trendů a směrů od historických až po ty, které jsou vidět na dnešních módních přehlídkových molech. Informace v knize jsou řazeny chronologicky a zmiňují vývoj oděvnictví, začátky  haute couture a rozvoji módy do podoby, kterou důvěrně známe v současnosti. V módě jsou zmíněny také módní ikony jako např. princezna Diana, Audrey Hapburn a další.

Ve jménu módy

Tištěná publikace od kolektivu autorů Barbary Coxové, Carolyn Sally Jonesové a Davida a Caroline Staffordových vydáná v roce 2013 Mladou frontou se nebojí poukázat na výstřední až bizarní módní trendy minulosti, jako například extrémně vysoké paruky, a další trendy, které se netýkaly pouze žen, ale výrazně i mužů.

To nejlepší na konec, jak se říká….

Tímto skvostem je jistě kniha o módě Legendární módní návrháři od autorky Marie Luisy Tagariello z roku 2014 a od nakladatele Slovart. Věřím, že i vy, stejně jako já, když jsem ji otevírala poprvé budete mít pocit, jako když se těšíte na módní přehlídku a když knihu otevřete, zhostí se vás pocit, jakobyste měli návrháře na chvíli pro sebe, případně i mohli navštívit jeho ateliér….Jsou to pocity totožné, jako když začne módní přehlídka, vy sedíte mezi dalšími diváky a jen mlčky sledujete tu nádheru.

Máte tip na zajímavé knihy o módě? Podělte se s námi o tipy například sdílením tohoto článku a komentářem k němu.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com