Pokud přemýšlíte na tím, jak souvisí Den české státnosti a Praha, odpoví vám obsah tohoto článku. Praha je hlavní město České republiky. Tato země je ve světě asi dnes známá také pod názvem Czechia.

Pohled člověka, který v Praze studoval a pracoval

V Praze aktuálně ještě nebydlím, ale ráda bych se tam v blízké době přesunula a žila tam. Prahu mám moc ráda, líbí se mi tam a vnímám pro mě její přínos. Jak se říká, nikdo na vás nikde nečeká. V Praze je mnoho možností pro moji práci v módním průmyslu, navíc je tam velké letiště, z nějž se dá pohodlně cestovat do mnoha  zahraničních destinací.

V tomto článku bych ráda vzdala hold Praze, věřím, že si to zaslouží, je to krásné město, hlavní město krásné země České republiky, které samozřejmě ale má svá temná zákoutí. Nikdy nic není zcela ideální a bez tzv. mráčku. Přináším pohled člověka, který do Prahy jezdil na prázdniny během svého dětství, studoval tam a pracoval.

V době mého dětství jsem jezdívala poměrně často na prázdniny k tetě do Prahy. Tato teta se mi hodně věnovala a brala mě na různá turistická místa, což bavilo ji i mě. Ráda na to vzpomínám dodnes a jsem jí vděčná, že se mě snažila rozvíjet.

Nejhorší, co jsem v Praze zažila, když jsem tam ještě studovala, byl šok z hlavního vlakového nádraží a stanice metra Florenc. Bylo až neuvěřitelné, kolik je tam lidí bez domova a divných existencí, které se zvláště ke mně přibližovali s velkou radostí, což ale mě zrovna netěšilo.

Tehdy jsem si myslela, že pomůže, když se pokusím oblékat více nenápadně a oblékala jsem od té doby nějaký čas džíny, triko a tenisky. Bohužel to nepomohlo to, bylo to snad ještě horší. V průběhu času jsem to přestala řešit, převlékla se do toho, co je mi pohodlné, v čem se cítím dobře a přirozeně a najednou se mi nějak začali divní lidé vyhýbat.

Každopádně si ale myslím, že je fajn když jste žena a možná i muž, kterému chybí schopnost obrany z bojových umění, nosit u sebe alespoň pepřový sprej. Jsem naprosto proti násilí, ale pepřový sprej je fajn minimálně pro lepší pocit u sebe mít, ať už je jakákoliv denní doba a jste v jakémkoliv městě na světě, protože ne všichni lidi jsou hodní a slušní.

Když jsem v Praze studovala, zařekla jsem se tehdy, že nedopadnu jak většina lidí a poznám z Prahy více než jen cestu z místa pobytu do školy a zpět. Díky hledání brigád jsem poznala různá místa a později to tak bylo i díky pracovním aktivitám. Pravda je, že jsem sama vyhledávala možnosti, jak poznávat místa, ale ani dodnes všechna místa v Praze neznám. Podobný přístup jsem měla i v době, kdy jsem v Praze krátkodobě pracovala a tedy i bydlela.

Jak souvisí Den české státnosti a Praha?

Móda v Praze

Aktuálně žiji na Moravě. Mnohdy zde slyším, že móda v malých městech za moc nestojí. Upřímně, v Praze chodí pěkně oblečení převážně lidé, od nichž se to kvůli jejich pracovnímu postavení případně sociálnímu statusu očekává, potom ještě fanynky a fanoušci módy, ale…běžní lidé a turisté? Často ve vytahaných teplácích a sešmajdaných teniskách.

Příležitostně jezdím z pracovních důvodů do Prahy, ať už na různé schůzky či fashion eventy, jako například módní přehlídky apod. Největší legrace byla, když jsem přejížděla z jedné části Prahy na druhou metrem okolo 7:00 večer, jely obrovské davy lidí z práce a zděšeně na mě koukali, protože jsem měla na hlavě flitrovaný klobouk.

Projeďte se někdy metrem v Praze více stanic a sledujte lidi, je to vcelku zajímavé zjištění. Velmi často jsou slušně oblečení převážně cizinci.

Jak souvisí Den české státnosti a Praha?

Praha a Den české státnosti

Praha měla a má význam jako hlavní město. Praha je i z pohledu turistiky a historie velmi zajímavá. Dovolím si zde zmínit, pro velkou většinu z vás spíše připomenout, místa, která stojí za návštěvu. Navštivte Pražský hrad, Karlův most, divadla, jichž je v Praze nepřeberné množství, muzea, jako například Umělecko průmyslové muzeum, aj.

Díky svojí práci jsem navštívila mnoho různých historických skvostů, ale i prostory například Velvyslanectví Pákistanské islámské republiky aj. Před lety jsem díky práci navštívila poprvé Vnitroblock v Holešovicích, který mě zaujal.

Nevím jak vás, ale mě vždy potěší, když se nějaká historická budova nestrhne, ale naopak se zrekonstruuje a slouží dalšímu účelu.
Které historické místo v Praze nejraději?

Zdroj fotografií: kromě fotografie, která zachycuje Bc. Sandru Friebovou a je jejím archivem, jsou všechny ostatní fotografie z pixabay.com