Jak si vybrat cestovní kufr?

Nepodceňujte výběr cestovního kufru

Výběr cestovního kufru se zdá na první pohled jako naprosto snadná záležitost, přijdu, vyberu si, zaplatím a jdu. Ale… V minulosti jsem se již tématu cestovní kufr zde na informačním webu o módě Fashion Industry CZ věnovala, můžete si o tom přečíst zde v článku o zážitcích ze zahraničí, ale i o zažítcích z Česka.

Díky mým trampotám a jakési dlouhodobé nepoučitelnosti v minulosti, jsem získala zkušenosti, o které se s vámi ráda podělím. Když se člověk občas zamyslí, přizná si, že rádoby samozřejmosti nejsou tak samozřejmé a je fajn na to příležitostně upozornost a pomoct tak dalším lidem, kteří jsou na tom podobě, ale například se stydí to okolí přiznat, případně i sami sobě.

Máme tady období, kdy všichni více cestujeme za rodinou, přáteli, na prodloužené víkendy, výlety, dovolené apod. Možná někteří z vás nyní zjistí či si uvědomí, že je opustil kufr v loňském roce a vydají se shánět nový nebo hledat na internetu z pohodlí domova, kam jim po zaplacení bude doručen. Doufám, že vám tento článek přijde vhod.

Momentálně pominu různé své další zážitky jako například, když jsem se snažila dohnat upadnuté kolečko z kufru spolecestovatele, který říkal, že to není potřeba a později moji iniciativu docenil, protože si kufr dočasně opravil s tím, že v cílové destinaci si koupí nový.

Výběr cestovního kufru není radno podceňovat

Výběr cestovního kufru není radno podceňovat

Prodej cestovního kufru v Turecku

Než se dám do šíření doporučení, nemůžu se s vámi nepodělit o jednu z mnoha historek z mého oblíbeného místa, kterým je Turecko. To jsem tak jednou byla v Istanbulu a můj spolucestující se rozhodl, že si pořídí nový kufr tam.

Jak jsme se tak procházeli Istanbulem, narazil na jeden obchod, kde prodávali kufry, vstoupili jsme dovnitř a rozhlíželi se okolo. Těch barev, velikostí kufrů a designového zpracování achhhh. Ok, nebudu se rozplývat nad šíří sortimentu ani zde realizovat své citové výlevy, ale půjdu rovnou k obsahu, který v této části článku chci uvést.

Způsob prodeje, prezentace zboží je v Turecku odlišný než v našich českých podmínkách. Já jako potenciální zákazník jsem si tam připadala jako princezna v ráji. Tam je každé obchodní jednání ukázkou prozákaznického přístupu na velmi vysoké úrovni.

Můj spolucestovatel si vybral kufr a přemýšlel nad jeho kvalitou. Danou nejistotu vycítil cca 70 kilový prodavač, neváhal, doslova vyskočil na kuft, odepnul zip a začal jednu část skořepiny doslova lámat, aby mého spolucestujícího přesvědčil o kvalitě, kterou docení a vyvolal v něm tak pocit, že bez kufru nemůže odejít. Můj spolucestující byl hereckým i prodejním výkonem a energickým nasazením prodavače tak nadšen, že podlehl a kufr si zakoupil.

Vyberte si cestovní kufr, který odpovídá vašim potřebám

Vyberte si cestovní kufr, který odpovídá vašim potřebám

Na co si dát pozor při výběru cestovního kufru?

  • nejdříve si rozmyslete, kam s kufrem budete cestovat, do jakých typů destinací a jakým dopravním prostředkem (do letadla vám obvykle povolují kabinové zavazadlo podléhající přísným pravidlům i rozměrových)
  • určitě si zvažte, zda chcete látkový či plastový kufr (momentálně mám jak plastový, tak látkový kufr, látkový se pokud létáte letadlem asi méně odře, ale více zašpiní a plastový má lepší údržbu, lze jej otřít bezoplachovou dezinfekcí)
  • to nejdůležitější – kolečka – jak je patrné z tohoto článku, můj bývalý přítel mi před lety dal doporučení, že jsou na kufru zásadní kolečka a jejich uchycení ke kufru (taky se zamyslete, zda chcete, aby kufr měl 4 kolečka nebo dvě – obojí má výhody, ten se 4 lépe jede v poloze na čtyřech kolečkách než po dvou)
  • velikost kufru má význam , ale i jeho tvar, dám příklad se středním kufrem, nejedná se o kabinové zavazadlo ani kufr do letadla, osobně střední kufr považuji za unvierzální pro využití při cestách na více dní, když jedu autem či vlakem. když jsme u toho vlaku, ne vždy se najde někdo, kdo vám do schodů vlaku pomůže, pokud jste drobná žena, může nastat problém, je tedy vhodné pořídit si cestovní kufr raději úžší a vyšší – lépe se táhne nahoru než kufr, který je nižší a širší
  • moje osobní doporučení – obvykle po záruce vám odejde zapínání kufru, je fajn s tím počítat, ať nejste potom nemile překvapení a jste připravení, znáte to, štěstí přeje připraveným a koupit si kvalitní zámek a vypadá moc hezky, když ladí ke kufru
  • tip na závěr, pokud si zvolíte kufr kvalitní, není problém, můžete si na něj i sednout, v případě potřeby, pokud nejste příliš těžké váhy

Kam se letos chystáte na dovolenou a vyrazíte tam s novým kufrem?

Další lifestylové články v nichž najdete pobavení, inspiraci apod. hledejte na našem blogu.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: pixabay.com