Můj návrat ke knihám vedl přes vysokou školu. Energická osoba jsem byla vždy, ale dříve více chaotická, než nyní. Ve chvíli, kdy jsem dokončovala vysokou školu, tak jsem se utvrdila v tom, že bez nějakého systému se neobejdu, možná proto, že to bylo náročné období, které si vyžadovalo mnoho aktivit vykonaných najednou a dlouhodobě.

Dnes můžu říct, že vysoká škola mi dala mnohem více než vzdělání, znalosti a titul. Mimo jiné mě tak nějak přirozeně vrátila ke knihám v klasické tištěné podobě, které jsem se rozhodla zakoupit, protože je díky zaměření svého podnikání, mohu dále využívat a dle různých potřeb a v mnoha situacích z nich čerpat informace.

Během studia vysoké školy, oboru Komunikace a lidské zdroje, jsem si udělala i pár kurzů v oblasti fashion stylistiky a v souvislosti s nimi jsem ráda zašla příležitostně do knihkupectví a hledala jsem knihy o módě, které mě zaujmou a rozšíří mi obzory.

Jak na osobní rozvoj pomocí knih?

Nízká cena knih, ale přesto hodnotný obsah

Někdy jsem narazila i na knihy o vztazích, řeči těla apod., které byly za nízkou cenu a zaujaly mě, tak nějak pocitově, vrátila jsem se k nim ve většině případů později, v době dokončování svého studia a využila jsem je i při psaní své bakalářské práce.

Ve chvíli, kdy jsem dokončovala své studium, jsem návštěvy knihkupectví navýšila, ale nekupovala jsem si tam knihy o módě, ale zaměřené na marketing, personalistiku a rozvoj osobnosti.

Když jsem chodila do knihkupectví, než jsem se dala do řeči s milou paní prodavačkou, měla jsem za to, že lidé mého věku o tištěné knihy stojí mnohem méně, než o ty v online podobě. Jaké bylo moje překvapení, když jsem se dozvěděla, že je to přesně naopak.

Osoobní rozvoj přináší nový pohled, rozšíření si obzorů a je jistě přínosný pro celkovou náladu, psychickou pohodu a přináší pozitivní vliv do pracovní sféry.

Jak na osobní rozvoj pomocí knih?

Osobní rozvoj pomocí knih

Rozvíjet svoji osobnost může člověk různými způsoby, v tomto článku si dovolím podělit se s vámi o vlastní dojmy z poznání zajímavých knih s tím, že některé na první pohled až tak přínosně nevypadaly.

Na mnoha místech si přečtete nejrůznější žebříčky oblíbenosti knih apod., ale myslím, že je hodně důležité dát i na svůj vlastní pocit. Nejlépe zjistit, jaký je výběr, udělat si poznámky a doma se zamyslet a následně se vrátit a nějakou knihu si i podle pocitu vybrat. Ať jde o cokoliv, vždy je důležité začít od začátku, od jakýchsi základů, zvláště v oblasti knih, protože vždy je dobré od nějakých informací se posunout dále, nebo si pro začátek zvolit jen jednu publikaci.

Než uvedu konkrétní knihy, které mě zaujaly, dovolím si ještě podotknout, že rok vydání nepovažuji za nejdůležitější, ale vím, že jsme měly na škole pro odborné práce stanoveny maximální stáří knihy i dalších zdrojů 10 let.

 3 knihy, které mě opravdu zaujaly:

Vztahy – Co musí vědět každý lídr – John C. Maxwell,

rok vydání: 2017

Tato malá a relativně nenápadná kniha je dle mého názoru skvost, protože připomíná naprosto známý, ale velmi často opomíjený fakt, že vlastně nikdy jako lidé nejsme sami, vždy komunikujeme s někým a dochází mezi námi tedy k nějaké podobě vztahu.

Autor v knize uvádí, co je důležité pro pevné vztahy, zmiňuje, že je třeba znát o lidech jistá fakta, aby vztahy mohly fungovat, například rozumět tomu, jak přemýšlejí, proč je důležité lidem věřit, co to přináší do vztahu, ale i jak moc je přínosné pro konkrétního daného jednotlivce apod.

Pravidla úspěchu – Přemýšlejte jako nejúspěšnější a nejlépe placení lidé světa

Brian Tracy

rok vydání: 2017

Tato kniha je velice povzbuzující, zmiňuje příklady, které lze považovat za důkaz, že teze v ní uvedené fungují. Kniha ukazuje důležitost správného myšlení jako významný prostředek na cestě od nuly k úspěchu. Připomíná, že je důležitý úhel pohledu a postupný posun vpřed. Velmi zajímavé je srovnávání rozdílných typů myšlení, dále myšlení chudých a bohatých, když se nad tím člověk zamyslí a podívá se kolem sebe, zjistí, že něco na tom je.

Mě osobně se velmi líbí 6kapitola Pozitivní a negativní myšlení. V této kapitole se autor zabývá také kořeny negativních emocí. Negativní emoce je, nejen v této kapitole zmíněná zásadní překážka pro člověka.

Princip vděčnosti v byznysu

Gary Vaynerchuk

rok vydání: 2011

Tato kniha je, jak už z názvu vyplývá, zaměřená na byznys, ale zvláště jeho podstatu – vztah k zákazníkovi, mimo jiné přináší inspiraci k zamyšlení, co můžeme ve své práci, dělat pro zákazníky lépe, vrací se k připomenutí toho, co je skutečný zájem o zákazníka, že v podstatě tkví v maličkostech, ale pro něj obvykle znamenají mnoho a následně se to firmě vrátí, zvláště v dlouhodobém měřítku.

V knize jsou i příklady z praxe, mimo jiné jedné zubní lékařky, která přestože byla malým subjektech, využila ve svůj prospěch online nástroje propagace a nezapomněla na skutečný zákaznický přístup. Zásadní zmínka o významu dobré pověsti zde také nechybí.

Je dokázáno, že čtení je prospěšné a rozvíjí i kreativitu a myslím, že právě ta nám pomůže řešit různé situace, do nichž se v životě dostáváme, ale pokud vás čtení tištěných knih opravdu nebaví, najděte si je v elektronické podobě.

Dostali jste nějaké knihy k Vánocům, či máte v plánu si svoji knihovnu rozšířit? Podělte se s námi o radost a váš názor v komentářích nebo na sociálních sítích?

Autor úvodní fotografie: archiv Sandry Friebové

Zdroj ostatních fotografií v tomto článku : pixabay.com