Hotelová snídaně

Hotelová snídaně je obvykle součástí každého pobytu v hotelu, nebo je možné si ji přiobjednat ke svému pobytu. Podobně je tomu i v penzionech a dalších typech ubytování po celém světě. Každopádně snídaně je vždy skvělým startem každého dne pobytu, ať už je pracovní či soukromý.

Kvalitní snídaně pohladí člověka na duši (nevím jak vy, ale já jsem poměrně žravá a jídlo miluji) a tělu dodá potřebnou energii, živiny apod. Snídaně je také první možnosti daného dne být společenskou verzí sebe sama, pokud nejsme na daném pobytu sami, ale s doprovodem. U dobré snídaně můžeme probrat plány (návrh programu) na daný den, ať už jej celý budeme trávit s doprovodem nebo jen část daného dne.

Jedna z mých hotelových snídaní letos v Itálii v Caorle

Jedna z mých hotelových snídaní letos v Itálii v Caorle, součástí nabídky byl vynikající cheesecake

Úroveň hotelové snídaně

Obvykle celková úroveň hotelové snídaně odpovídá úrovni hotelu a je typická pro zemi, kde se hotel, v němž jsme ubytovaní, nachází. Jedna moje známá, která léta pracovala v cestovním ruchu, mě poučila, že vše souvisí se vším v hotelu, penzionu apod. A že mnohdy detaily prozradí hodně.

Toto byla moje snídaně v jednom z českých penzionů, ano v penzionu

Toto byla moje snídaně v jednom z penzionů v Brně, ano v penzionu

Tak trochu mimo téma se může zdát pro mě podstatný detail, že kvalitní hotel disponuje na pokojích dobře zatemňujícími závěsy apod. Ne vždy ale platí, že luxusní hotel nebo alespoň hotel typu zlatá střední cesta nabízí skvělou snídani. To jsem již během svého cestování zjistila.

Mám kamaráda, který tvrdí, že pokud hotel nenabízí míchaná vajíčka ke snídani, není to dobrý hotel, i když se za dobrý hotel považuje.

Kontinentální snídaně

Když vidím tuto variantu typu snídaně, která je typická spíše pro nižší úrovně ubytování a menší zařízení, objevila se ale v době kovidové jako alternativa, hledám jiné ubytování. Znamená to totiž, že pestrý výběr jídla u snídaně nelze očekávat.

Pod pojmem kontinentální snídaně se skrývá základní složení snídaně – a to různý druh pečiva v omezeném výběru, nějaký typ másla, marmeláda možná i med. Z řad nápojů je typický čaj či káva. Tato verze může být i rozšířená, ale běžné to není.

Kontinentální snídaně, zdroj - pixabay.com

Kontinentální snídaně, zdroj – pixabay.com

Bufetová snídaně                                                       

Tato varianta je pro mě vždy jasná volba. Přiznávám se dobrovolně, jsem žravá a vzhledem ke své zajímavé, ale často časově náročné práci, když mám možnost například při soukromých pobytech si užít a vychutnat bez spěchu hotelovou snídani, například na delší dovolené, okamžitě tohoto využívám.

Hotely v Polsku mají obvykle obrovský výběr při snídaňovém bufetu

Hotely v Polsku mají obvykle obrovský výběr při snídaňovém bufetu

Miluji pestrý výběr jídel, potravin a dobrot, jak slaných, tak i sladkých, kterou hotelová snídaně typu bufetová snídaně nabízí. Začínám slanými dobrotami, pokračuji sladkými a obvykle končím ovocem. Je mi sympatické, když hotely místo chemických sladkých šťáv raději nabízí variantu vody s citronem a v další karafě například vodu s pomerančem apod. nebo alespoň relativně poctivě se tvářící džusy.

Proč je pro mě hotelová snídaně jasnou volbou?

Jsem žravá a potřebuji jídlo k životu, ideálně výživově smysluplné a k tomu i možná nějakou méně zdravou dobrotu. Jsem fanynka sladkých dobrot, to je o mně známé.

Skvělé je, když hotelová snídaně má delší časové rozpětí, člověk se rád vyspí, ano i podle toho si vybírám hotely, stejně tak je pro mě podstatný check – out – neboli hodina, do kdy je možné nejpozdější opuštění pokoje…ráda ještě po snídani chvilku relaxuji. Jsem spíše od přírody sova než ranní ptáče.

Představa, že nemám snídani a někam musím ideálně již ráno dojít čas, když mám nebo když spěchám kvůli pracovním aktivitám, které ten den musím zvládnout, se mi vůbec nelíbí. Hotelová snídaně je skvělá služba :-).

Dobroty ze snídaňového bufetu v hotelu v německých Drážďanech

Dobroty ze snídaňového bufetu v hotelu v německých Drážďanech

Variabilita nejen hotelové snídaně je fajn

Ráda ochutnávám jídla, ale jsem obezřetná, a proto se mi líbí nejen hotelová snídaně, ale i all inclusive, protože si člověk může vzít od všeho něco a hlavně mu to dopřeje výběru menší porce a větší pestrost jídla, neplýtvá tedy potravinami a jídlem, když ho něco nezaujme a nechutná mu to.

Pokud mě nějaké jídlo zaujme, další den si jej dám větší množství, jsem – li na nějakém pobytu více nocí a je – li další den dané jídlo ještě v nabídce. Některé hotely mají až tak úžasné stravování, že některé jeho části obměňují.

Musím uznat, že přestože nejsem vyloženě ranní ptáče (díky za moji práci, že až na výjimky se aktivity odehrávají později, často večer a není výjimka, že i o víkendech), už se mi několikrát hodila možnost využít hotelovou snídani od jejího začátku, protože jsem brzy ráno musela někde být.

Pozdější check-out ale přináší jednu pro někoho možná nevýhodu, že check-in je také později. Mně to příliš nevadí, obvykle mám pestrý program a často jej check-outu můžu přizpůsobit či si nechat zavazadla v hotelu a vyrazit kam potřebuji nebo si užít krátkou procházku po městě.

Kde jste naposledy měli hotelovou snídani vy a na čem jste si nejvíce pochutnali?

Přečtěte si také další lifestylové články v naší kategorii Blog.

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové