Halloween se blíží. Poslední dobou, několik let to tak alespoň již osobně vnímám, se v Česku svátek Halloween slaví také. Musím říct, že když začíná podzim, snažím se uchovat si iluzi, že vysoké letní teploty se v nějaké podobě udrží co nejdéle, a to z mnoha důvodů, za prvé miluji léto a horko, za druhé ve chvíli, kdy začne chladno, vím, že mě čeká předělání si šatny na zimní, aneb příprava šatny na zimní období, což je práce na delší dobu, není to otázka hodiny.

Nejen na podzim vyhlížím každý jednotlivý paprsek ze slunce, když se mi podaří, moje radost ze života, kterou mám téměř vždy, se ještě několikanásobně zvýší.

Mám i ráda podzimní dovolené u moře, protože si tím snažím prodloužit hřejivý pocit léta, i když se blíží zima, která, mám pocit, je až neuvěřitelně zbytečně dlouhá. Člověk změnu ročních období sám o sobě neovlivní ani nezmění (pominu klimatické téma oteplování planety apod.), ale je jasné, že se tedy pravidelně mění a po létě přichází podzim a následuje zima. Je tomu tak v podnebí, kde žiji, tedy v České republice, ale i dalších zemích.

Jsem tvor, který se snaží na čemkoliv najít něco pozitivního. Když už podzim existuje, není podle mě dobrý přístup mít splín kvůli tomu, že bude brzy zima a léto je pryč. Za kladné na podzimu považuji krásné barvy v přírodě a možnost udělat podzimní výzdobu, která je vhodná v období Halloweenu, ke kterému se váží barvy a pozitivní energie. Nevím jak vám, ale mě se líbí zvláště žlutá barva, ale oranžová barva je taky fajn.

Halloween se blíží

Zdroj fotografie: pixabay.com

Halloween je za dveřmi

Nebudu se v tomto článku věnovat historii, protože o ní si můžete přečíst kdekoliv jinde na internetu a to do rozsahu podle zaměření dané webové stránky. Spíš bych se raději zamyslela nad pojmem Halloween a jeho významem.

Halloween se tradičně slaví 31. října, což je poslední říjnový den a následuje listopad, na začátku kterého se v Česku věnuje velká pozornost tzv. dušičkám, což je svátek všech svatých. V tomto období pozůstalí lidé po svých příbuzných, kteří zemřeli i před mnoha lety chodí a nakupují dekorace na hroby apod. V dekoracích je zvláštní energie, troška pozitivní nálady vyjádřena barvami a jejich tlumenými odstíny vhodnými na podzim a respekt k zemřelým.

Je to zvláštní čas na pomezí smutku, ale přivádí člověka možná čím je starší k hlubšímu zamyšlení se nad životem obecně, důležitými věcmi, ale také tím, že je potřeba si život užívat a současně být i rozumný, protože nic netrvá věčně. Po konci tohoto období, v průběhu listopadu nastává veselejší období, člověk pomalu začíná přípravy na vánoce, které jsou další měsíc, tedy v prosinci.

Halloween se blíží

Zdroj fotografie: pixabay.com

Dýně jako hlavní dekorace Halloweenu

Nyní k veselejšímu tématu, dekoracím na Halloween. Krásné na období Halloweenu jsou dýně jako dekorace, už jejich barva, připomínající zacházející podzimní slunce. Co myslíte? Dlabete dýni? Miluji kreativní tvoření, zvláště vánočních dekorací, ale pokud mám čas, ráda dlabu i dýni.

Mám štěstí na lidi okolo sebe, jsem za ně vděčná. Naše rodina má jednoho kamaráda a ten nás má taky moc rád a chce nám dopřát to nejlepší, co může, když se rozhodne darovat nám dýni, tak snad vždy tu největší, která mu na zahradě vyroste. Je to občas legrace. Stačila by nám i menší, ale myslí to dobře. Je to od něj moc hezké, ale člověk má někdy obavy mu říct, že by dýni od něj přivítal, když nemá moc času, protože neví, jak moc velkou dýni dostane.

Halloween se blíží

Zdroj fotografie: archiv Sandry Friebové

Každopádně dýně jsou krásná dekorace, zvláště když se do nich, po vydlabání, vloží např. čajová svíčka a zapálí se, krásně to potom svítí. Důležité je být u takové dekorace v dohledu a ideálně mít připravenou např. sklenici vody, pokud dýni máte ve svém obydlí.

Halloween se blíží

Zdroj fotografie: pixabay.com

Dýně jako podklad podzimní kuchyně

Dýně je nejen krásná dekorace, ale je rovněž i výbornou potravinou k jídlu. Měli jste někdy dýňový krém, v jakékoliv podobě, dýňový cheese cake apod. cokoliv jakýkoliv výrobek z dýně, či cokoliv pro cokoliv byla podkladem? Vynikající, že?

Dýňový krém jsem poprvé jedla u jedné ze svých vzdálených tet a byl to vynikající zážitek, vzala jsem si i recept a několikrát jsem si podle něj dýni uvařila, ale nikdy můj dýňový krém není tak dobrý jako ten, který jsem měla několikrát u své vzdálené tety. Tato je žena je výborná kuchařka a peče naprosto luxusní sladké dobroty. Kdyby nedělala práci, kterou dělá, věřím, že by si mohla otevřít cukrárnu, která by velmi dobře prosperovala.

Halloween jako téma pro párty

Nebyla bych to já, kdybych v každém tématu neviděla souvislost s módou. Je tomu tak i u Halloweenu. Chystáte se někam na párty? Podělte se s námi o fotky vašeho kostýmu.

Autor úvodní fotografie: archiv Sandry Friebové