Egyptské oblečení a El Dahar v Hurghadě

V tomto dnešním článku zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ se zaměřím na význam kvalitního oblečení v horkých venkovních teplotách a mému ohlédnutí za oblečením, které jsem viděla v obchodech v egyptské Hurghadě. Nebude chybět také můj pohled na egyptský typ dámského a pánského oblečení v obchodech ve staré části Hurghady El Dahar.

Dámské egyptské oblečení nabízí v El Daharu v mnoha barvách

Dámské egyptské oblečení nabízí v El Daharu v mnoha barvách

Kvalitním oblečením proti vedru

Není pochyb o tom, že kvalita materiálů a jeho vhodné zvolení pro typ oděvu určeného na určitou příležitost už při jeho tvorbě oděvu má zásadní vliv budoucí spokojenost jeho nositelky nebo nositele.

Známe to všichni, zvláště ti, kteří jsme k tomu dospěli, bez ohledu na náš věk. Zvláště ve dnech či na místech zeměkoule, kde a kdy je odchylka od běžných teplot, ať už horka či naopak zimy, oceníme do těchto teplot adekvátní kvalitní oblečení z příjemných materiálů, které nás buď chladí či hřejí.

Oblečení pro ženy má často dlouhý rukáv

Oblečení pro ženy má často dlouhý rukáv

Zimnímu oblečení se zde věnovat nebudu. Tomuto tématu dám prostor možná někdy v budoucnu. Budu se věnovat tedy druhé možnosti, a to oblečení do horkých dnů. Už když jsem si balila věci na dovolenou do egyptské Hurghady, koukla jsem sice na předpověď počasí, to více méně spíš tak nějak pro jistotu, ale vkládala jsem do kufru lehké svršky, ano kvůli váhovému limitu s předpokladem nějakého tohoto nákupu kousku oblečení a suvenýrů.

Nejdůležitější ale pro mě bylo mít oblečení převážně z přírodních materiálů a volného střihu, to se mi osvědčilo právě do veder, která miluji, ale… Už několik let přemýšlím při nákupu zvláště letního oblečení právě i nad tím, zda některé z nich je chladivé a užiji jej při vedrech.

Dámské egyptské oblečení má zajímavé designové prvky

Dámské egyptské oblečení má zajímavé designové prvky

Kvalitní materiál je v obchodech v egyptské Hurghadě obvykle samozřejmost

Ano, nejen z pracovních důvodů, ale i těch osobních (miluji módu) ráda vyrážím na obhlídku nabídky oblečení, obuvi a módních doplňků v obchodech na různých místech, kam se pracovně či soukromě dostanu.

Před dovolenou v egyptské Hurghadě jsem si udělala něco jako plán, nemám přesné označení ráda, aneb jak se říká, „Když chceš boha rozesmát, sděl mu své plány“. Kdo nerozumí významu této věty, tak pro vysvětlení – chci, aby mi věci dopadly dle přestav bez problémů, a to se mi daří při hrubých plánech. Takže tak. Vytvořila jsem si jakýsi seznam toho, co bych chtěla vidět a zažít v Hurghadě a konzultovala jsem to se svým doprovodem.

Dámské egyptské oblečení v Hurghadě - El Dahar

Dámské egyptské oblečení v Hurghadě – El Dahar

O oblečení pro turisty v Hurghadě, řekněme, jsem slyšela hodně od svých známých i těch, co měli porovnání s nabídkou oblečení v Turecku. A musím říct, zmiňovali, že to není nic moc. Pletli se. I když, nakonec z nich vypadlo, že nebyli přímo v Hurghadě, kdežto já ano a na hlavním bulváru. To je jako když mi někdo říká, že byl v Alanyii…a byl 15 km odtamtud…je to prostě rozdíl. Sama mám zkušenost.

Musím říct, že kvalita i pánských trik v egyptské Hurghadě mě potěšila a dámské věci tam mají také pěkné a fajn materiály. Zpracování, neboli ušití a ukončení šití nití není ale vždy ideální, pravda…zase tomu ovšem odpovídá cena, zvláště pokud člověk umí trochu smlouvat. Když člověk hledá, najde i pěkné věci. Minimálně na pobíhání po městě.

Když jsem vybírala hotel v Hurghadě, chtěla jsem, ať je sám o sobě fajn, větší než menší, u pláže a v centru Hurghady. Až na drobné nedostatky hotelu se mi podařilo najít takový hotel, byl jim Seagull – stará část hotelu, nové je paradoxně lepší se vyhnout. Ráda se do tohoto hotelu zase někdy vrátím. Dříve to býval skvělý hotel, dle slov jiných lidí, momentálně má nové vedení a to se snaží udělat hotel lepší než je aktuálně, což je žádoucí.

Hotel v centru jsem chtěla kvůli tomu, že se ráda procházím po městě a nechci denně někam dojíždět několik kilometrů taxi apod. Nemusím nakupovat, ale chci nasávat atmosféru města, zvláště večer. Jsem ráda, že jsem si to splnila.

Foceno z taxi cestou na El Dahar

Foceno z taxi cestou na El Dahar

El Dahar je zajímavé vidět                                       

Jedním z mých, řekněme cestovatelských bodů, které jsem v Hurghadě chtěla vidět, byla stará část Hurghady a tržiště El Dahar. Dovolte, abych se s vámi podělila o zážitek. Když jsem vyšla se svým doprovodem před hotel, rovnou zastavilo taxi a my řekly, kam chceme jet. Vzhledem k tomu, z jakého hotelu jsme byly, byla cena vyšší než nám říkal delegát, že asi bude. Naštěstí ne o moc.

Cestou jsme viděli velmi zajímavé reálie Hurghady, takovou tu realitu, hezkou i horší a jsem za to vděčná. Stojím na dovolených o víc než jen naleštěný hotel, i když komfortní hotely mám ráda a jejich příjemné prostředí vyhledávám.

jedna z ulici ve staré části Hurghady - El Dahar

Jedna z ulici ve staré části Hurghady – El Dahar

Když jsme dojeli do El Daharu, kupodivu jsem se necítila v nebezpečí, ale slabší jedinec, který není zvyklý na prostředí za hotelem v určitých lokalitách by mohl být minimálně mírně nesvůj. Na klasickém tržišti El Dahar jsem nebyla. Ale v části El Dahar, kde jsou kamenné obchody ano.

Ulice v El Daharu

Ulice v El Daharu

Zpět k příjezdu. Taxík nám zastavil a my mysleli, že prostě jen zastavil, ale on zastavil před obchodem, odkud vyšel majitel a jeden mladý muž. Majitel nám oznámil, že za určitý poplatek se mladý muž stane naším průvodce. Po krátké domluvě jsme souhlasily. To mladý muž ještě nevěděl, co jej čeká. Chození po obchodech se mnou je pouze pro otrlé a odolné jedince. Nemá smysl popisovat, vhodnější je zažít.

Foceno při procházce po obchodech v El Daharu

Foceno při procházce po obchodech v El Daharu

Egyptský typ oblečení pro muže i ženy je zajímavý a pohodlný

Obvykle v obchodech i v jiné části Hurghady je typické, že se na něj prodavači vrhnou. S naším doprovodem jsme toho byly ušetřeny. Ten se s každým pozdravil a my si v klidu prohlížely zboží a vybíraly některé kousky k vyzkoušení. Smlouvalo se nám také příjemně.

Přiznávám, že celkově do Egypta do Hurghady jsem chtěla i proto, že jsem si zde měla zájem koupit něco zajímavého, nemyslím takové ty letní hadry ve výrazných barvách, ale něco…a podařilo se mi to a ano právě na El Daharu, i když také i v centru Hurghady.

Jeden z obchodů v egyptské staré části Hurghady El Dahar

Jeden z obchodů v egyptské staré části Hurghady El Dahar

V obchodech na El Daharu jsou různé věci, například i zajímavé obrazy na papyru atd.. Osobně mě zaujala mimo jiné abája a dlouhá košile pro muže. Omlouvám se, ale nevím, jak se to správně nazývá, kdo to víte, budu ráda, když mě poučíte.

Egyptské oblečení pro muže

Egyptské oblečení pro muže

V jednom z obchodů na El Daharu měli v nabídce i zajímavé kabelky z velblouda, měly i takový pach. Nekoupila jsem si ji, ale zajímavá byla, tak jsem si ji se schválením vyfotila.

Dámské kabelky z velbloudí kůže

Dámské kabelky z velbloudí kůže

Jak jsem již psala v předchozích článcích, je určitě fajn zamyslet se jako žena nad vhodným oděvem do zemí jako je Egypt. Ono vhodné oblečení všude na světě otevírá dveře a řekla bych, že i srdce.

Téměř po každém mém vstupu do nějakého obchodu celkově v Hurghadě se mě ptali, zda jsem z Rumunska, Itálie či Turecka. Myslela jsem si, že je v tom utvrzovalo mé oblečení ala volné kalhoty a dlouhé šaty a velká energie, ale…. Nedávno jsem měla schůzku na tureckém velvyslanectví v Praze, a když mě tam lidé z personálu viděli, první co bylo, ptali se mě, zda si jdu pro pas….Pravda je, že polovina mojí rodiny má kořeny na jihu Evropy.

Prezentace dámské módy v Egyptě

Prezentace dámské módy v Egyptě

Každopádně během cestování a ve vedrech jsem došla k tomu, že je mnohem pohodlnější volný než upnutý oděv, alespoň mě. A ještě lepší to je, když ten oděv je ze skvělých materiálů, které nehřejí.

Jeden z horkých dnů byl i ten, kdy jsem byla na El Daharu a právě v té chvíli jsme si zkoušela ještě s větším nadšením, než jindy, oblečení. Protože pokud mi bylo příjemné v obrovském vedru a chci jej ve vedrech nosit, je jasné, že bude vždy příjemné.

Nabídka dámského oblečení je v El Daharu pestrá

Nabídka dámského oblečení je v El Daharu pestrá

El Dahar mě zaujal a ráda se tam někdy vrátím. Byli jste tam? Chystáte se tam?

Další články týkající se mojí letošní a celkově první dovolené v egyptské Hurghadě najdete  v kategorii Blog na našem informačním webu o módě Fashion Industry CZ, jakož i další lifestylové články.

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové