Dnes je Světový den spotřebitelských práv. Věděli jste, že Světový den spotřebitelských práv se slaví každý rok 15. března už od roku 1983?

Světový den spotřebitelských práv

Vznik Světového dne spotřebitelských práv

Toto datum bylo stanoveno v souvislosti s památkou projevu prezidenta USA, Johna Fitzgeralda Kennedyho, jenž se uskutečnil 15. března roku 1962 v Kongresu USA. Ve zmíněném projevu poprvé formuloval 4 práva spotřebitelů, k nimž se řadí právo na bezpečnost, právo na informace, právo výběru a právo být vyslyšen. Zdroj informací – Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Spotřebitel

Spotřebitel

Snaha o porušení mých spotřebitelských práv

Ústřední roli hrála látková skříň

Jsem člověk, který sice miluje život a rozmanitost, kterou přináší, je otevřen příležitostem a komunikaci, s radostí poznává nové lidi, utužuje vztahy se současnými známými, ale také nemá nouzi o zážitky. Mnohdy i ty ne úplně příjemné. Říkám si ale, alespoň budu mít ve stáří na co vzpomínat a žiji naplno a hodlám v tom pokračovat.

Když jsem si vybavovala svoji šatnu, v současném dočasném bydlišti, chtěla jsem si koupit látkové skříně. Čistě z praktických důvodů, hodně se do nich vejde, a když se v budoucnu přesunu do jiného bydliště, můžu je složit a někam uskladnit a využít je někdy jindy či je někomu půjčit.

Jednou, kdysi před lety, jsem takhle jela z nějaké pracovní schůzky, už ani nevím odkud a s kým a ocitla jsem se v Olomouci, nedaleko Asko nábytek, pobočky u Globusu (dříve bývalo jinde – blíže centru Olomouce). Vyrazila jsem dovnitř a hledala jsem látkové skříně, našla jsem.

Můj nákup látkové skříně se proměnil v boj za spotřebitelská práva

Můj nákup látkové skříně se proměnil v boj za spotřebitelská práva

Snahou tohoto článku je pouze varování, aby člověk byl vždy obezřetný bez ohledu na velikost a značku daného prodejního místa jakékoliv firmy.

Látkových skříní v moc pěkném elegantně jednoduchém a výborně kombinovatelném designu, tam tehdy byl počet kusů tak akorát vhodný pro mě a moje potřeby jejich využití. Byla u nich cenovka, papírové označení ceny v rámečku, měla jsem divný pocit a ani nevím proč, vzala jsem si ji s sebou k pokladně.

Později se ukázalo, že to bylo správné rozhodnutí, vzít papírovou cedulku označení ceny výrobku s sebou k pokladně, protože mi tvrdili, že je to cena, která platí pouze do včerejšího dne, což údajně mají v uvedeno v letáku.

Bránila jsem se, že to měli mít napsané tu novou cenu na papírovém označení ceny v rámečku u těch skříní, že nevím, co mají v letáku a vůbec mě to nezajímá, že nemám povinnost sledovat jejich letáky a mít na paměti termín probíhajících slevových akcí.

Zmínila jsem ale, že důležitá je informace označení ceny přímo u výrobku na prodejně (pokud nakupuji tam), a pokud tam není zmínka o termínu období slevové akce, platí cena uvedená u zboží. No a připomněla jsem, že tu mám v ruce a je z ní jasně patrné, že tam skutečně informace o termínu slevové akce v rozmezí dnů uvedeno není.

Bránili se, že akce skončila předchozí den a že označení u sortimentu látkových skříní nestihli předělat a opatřit novou cenou. Byla jsem připravená volat Českou obchodní inspekci. Nakonec mi dali cenu, které byla v plastovém rámečku původně u látkových skříní uvedena a jejíž papírový obsah jsem já držela v ruce. Plyne z toho ponaučení, znát svá práva (a nezapomínat na povinnosti) a stát si za nimi, případně se nebát být připraven/a za ně bojovat. Nesmíte se nechat ošidit. Bohužel se čas od času najdou lidé, kteří se o to pokusí, což je žalostné.

Jaké jsou vaše zážitky? Také se vás někdo snažil v souvislosti s vašimi spotřebitelskými právy ohrozit či omezit, jak jste reagovali?

Sdružení obrany spotřebitelů bojuje za práva spotřebitelů

Sdružení obrany spotřebitelů bojuje za práva spotřebitelů

Koho v Česku oslovit v boji za spotřebitelská práva?

V Česku existuje mnoho různých asociací a sdružení, která táhnou za tzv. pomyslný jeden provaz se svými členy, jejichž zájmy hájí. Existuje zde také Sdružení obrany spotřebitelů, kam se můžete obrátit s dotazy, podněty apod.

Zdroj fotografií: pixabay.com

O Světovém dnu spotřebitelských práv si můžete přečíst zajímavé informace ZDE. Máte chuť zjistit, co se děje v ekonomice, navštivte kategorii B2B novinky na našem informačním webu o módě Fashion Industry CZ. Jste v náladě, kdy si chcete přečíst lifestylové články? Naše kategorie Blog je vám k dispozici.