Světový den mrtvice jako připomínka prevence ve zdravém životním stylu

Tento informační web o módě Fashion Industry CZ je prvotně zaměřen na módu a módní průmysl, je zde také věnován prostor ekonomice v kategorii B2B novinky, ale věnujeme se rovněž lifestylu, cestování a nezapomínáme i na zdraví. Rozhodla jsem se dnes tedy využít příležitosti datumu, který bude zítra a je věnován tématu Světový den mrtvice a zhmotnit jej v článek.

Mrtvice je třetí nejčastější příčinou úmrtí v České republice

Když jsem začala pátrat po informacích, trošku mě vyděsil fakt, že mrtvice je je třetí nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Toto jsem zjistila v článku na webu Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra. Ze zmíněného článku dále vyplývá, že každý rok mrtvice postihne 30 000 lidí a každý páte zemře.

Jaká je prevence mozkové mrtvice?

Mozkové mrtvici lze předcházet, tvrdí různé odborné zdroje. Základem je zdravý životní styl – dostek pohybu, kvalitní strava a být v duševní pohodě. Podstatné je také mít v patrnosti rizikové faktory, mezi které se řadí vysoký krevní tlak, porucha srdečního rytmu, cukrovka, porucha metabolismu krevních tuků a kouření.

Světový den mrtvice, zdroj - Loono

Světový den mrtvice, zdroj – Loono

Co je to mozková mrtvice?

Je podstatné vědět, co to vůbec mozková mrtvice je. Vzhledem k tomu, že téma mozková mrtvice spadá do odborných zdravotnických témat, další následující informace jsem čerpala, po předchozím souhlasu, z článku o mozkové mrtvici z webu organizace Loono, s níž vždy, při každé příležitosti, s potěšením spolupracuji a šířím o ní povědomí.

Mozková mrtvice (odborně iktus) je náhlé přerušení krevního zásobení částí mozku, jehož následkem může být i nevratné poškození nervových buněk.

Jaké jsou příznaky mozkové mrtvice a jak ji poznat?

Důležité je zapamatovat si pravidlo BE FAST!

BE FAST!

  • Balance – poruchy rovnováhy
  • Eyes – poruchy zraku
  • Face – pokleslý koutek, brnění, ochrnutí
  • Arms – brnění, ochrnutí končetiny
  • Speech – poruchy řeči
  • Time – ČAS! Neotálej, při prvních příznacích volej 155.

Na webu organizace Loono jsem našla konkrétní doporučení v rámci prevence proti mozkové mrtvici, důležité je snažit se ovlivnit co můžeme, jako například  spát alespoň 7 hodin a pravidelně vstávat ve stejnou dobu i ve volném čase, nejen v pracovních dnech, dále mít pohyb alespoň 5x týdně 30 minut, přestat kouřit a další.

Velmi podstatné je vědět o tom, co ovlinit nemůžeme, ale mít o tom povědomí, například, že se riziko mozkové mrtvice zvyšuje s věkem nad 55 let, že vyšší riziko této nemoci hrozí mužům, v případě, že měl někdo ve vaší rodině infarkt nebo mrtvici před 55. rokem, je vhodné o tom informovat svého praktického lékaře. Například familiární hypercholesterolémie je dědičné onemocnění, které může způsobit infarkt už v mladém věku.

Závěrem si dovolím jednu citaci – „Mozková mrtvice, tedy náhlé přerušení krevního zásobení části mozku, postihne v Česku ročně až 34 000 lidí, nejčastěji po 55. roce. Aby vaše cévy a tím pádem i mozek zůstaly v pořádku, dodržujte zásady zdravého životního stylu, nekuřte, nepijte alkohol a choďte na preventivní prohlídky.MUDr. Tamara Fořtová, Chief Medical Officer, Loono.

Zdroje informací:

Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra

Organizace Loono

Za sdílení článku budeme rádi.

Další zajímavé články naleznete ZDE.