Možná byste čekali, vy, kteří jste poprvé na tomto webu a blogu, že se právě dnes, kdy je Mezinárodní den dětí, budu věnovat dětské módě, oblečení a doplňkům. Toto v úmyslu nemám, článek bude pojat jinak.

Všichni jsme stále děti

Tento článek bude pojat emotivně. Jak známo, že s empatií a kreativitou se člověk rodí, ale postupem času a díky vlivu okolností je formován a mnohdy i až tak moc, že to potlačí jeho přirozené já, ale toto téma by vydalo na samostatný článek.

Myslím, že je krásné uvědomění si, že všichni jsme stále děti. Ten první důvod pro moje tvrzení je, že každý z nás, ať už je zná a žije či žil s nimi nebo ne, má rodiče, což tedy znamená to, že je dítě svých rodičů, tento fakt se nemění ani v dospělosti nás dětí svých rodičů.

Další, infantilnější důvod je, že stále v sobě máme v nějaké podobě jakousi hravost, kreativitu a chuť objevovat, ano vlastnosti a schopnosti, které známe, nebo alespoň pozorujeme u dětí v nízkém věku.

Oslavme Mezinárodní den dětí

I když jsme dospělí, bez ohledu na to, kolik je nám let a zda máme či nemáme vlastní děti. Oslavme tento den, ať už tím, že nějakému dítěti uděláme hezký den nebo nějakou maličkostí mu jej zlepšíme. Nezapomeňme také na sebe, udělejme si hezký den, potěšme se maličkostí.

Dnes je Mezinárodní den dětí

Mám skvělé rodiče, čímž se netajím a jsem za ně vděčná, stejně jako za svoji velkou rodinu (i když jsem jedináček – viz článek o rodině zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ), a proto vás asi nepřekvapí, že se u nás v rodině slaví různé typy svátků. Slavíme i dětský den – jsem obdarovaná obvykle čokoládou, Kinder čokoládou, kterou nikdy nepohrdnu pro její jemnost a plnou čokoládovou chuť.

Móda v době, kdy jsme byli děti

Jak jsem na začátku tohoto článku zmínila, nebudu zde nahlížet a vyjadřovat se k aktuálním trendům dětské módy, ale vzhledem k tomu, že je tento blog součástí informačního webu o módě, módy se v tomto článku dotknu.

Samozřejmě záleží, kolik je vám dnes let, od čehož se odvíjí, v jaké době jste vyrůstali, kdy se odehrávalo vaše dětství. Jistě budou mezi námi i další rozdíly nejen v období, v němž jsme vyrůstali, ale také možnosti, které měli naši příbuzní, zejména rodiče.

Měla jsem obrovské štěstí, protože moje babička je pánská krejčová a když jsem byla malá (tedy během mého dětství) se na mně (v dobrém slova smyslu) úžasně vyřádila, šila mi pomocí střihů z časopisu Burda krásné dětské a později dívčí modely a jako bonus k tomu měla pro mě a moje často šílené nápady velké pochopení. Je zcela úžasné, že šikovnost mojí babičky, stejně jako její míra pochopení pro moji osobu se ani s jejím ani mým narůstajícím věkem nesnížily, možná právě naopak.

Dnes je Mezinárodní den dětí

Vzpomínám si, že když jsem byla malá, tvořila mi kostýmy na karnevaly a maškarní plesy. Zhruba když jsem byla v pubertě, našla jsem zálibu v secondhandech a podporovala mě.

Co se týká secondhandů, k těm mě někdy okolo mého cca věku 12 let přivedla moje teta, jedna z tatínkových sester.

Nesmím zapomenout na moji maminku, která mi oblečení zdárně tvořila, právě s výše zmiňovanou babičkou, která je maminka mojí maminky. Později už nějak nebyl čas, nabídka v obchodech se pomalu rozšiřovala, příležitostně jsme jezdili na nákupy i do zahraničí, konkrétně do pohraničí Polska.

Po čase jsem v sobě asi objevila geny po babičce či co a doslova jsem tahala neuvěřitelné věci ze sekáče (obrovská velikost daného kousku absolutně nekorespondovala s mojí aktuální velikostí 34 až 36), v nichž jsem viděla neskutečný potenciál, který jsem vysvětlila babičce, která moji vizi pochopila, podpořila mě a dokázala zázrak, díky svému umu a zkušenosti obrovský kus něčeho přetvořila ve skvost.

Bohužel moje babička už má nějaký věk a zdraví jí neslouží, ale dodnes se v rámci možností o módu zajímá, což je pro mě úžasné sledovat. Co se týká mojí maminky, ta by mi možná i něco ušila, ale nenachází na to čas a chuť. A její názor na moje skvosty ze sekáče (second handu), které nosím dávno před začátkem módy udržitelnosti? Upřímně, mnou viděný potenciál v nich často neviděla a kroutila očima. Sama se do šití nepouštím, obávám se výrazných úrazů neboli újmy na mém zdraví.

Taky jste měli či máte v rodině někoho šikovného na šití, pletení a háčkování? Byla bych potěšená, kdybyste se ke mně přidali a zveřejnili fotky z vašeho dětství.

Dnes je Mezinárodní den dětí

Navštěvujte, sledujte a čtěte náš blog, protože zde bude věnován článek na téma móda našeho dětství.

Zdroj úvodní fotografie: pixabay.com

Autor všech neoznačených fotografií: archiv Sandry Friebové