Dnes je Evropský den parků

Když se řekne park, zřejmě si jej na první dobrou nespojíte s módním průmyslem a už vůbec ne se samotnou módou. Mám ráda přírodu a vážím si jí. Zvláště v poslední době si více uvědomuji krásy přírody v České republice, kde žiji, možná je to i tím, že hodně cestuji a v posledních letech se děje hodně nepříjemných událostí a člověk si tak více váží kladných věcí a hledá o to více to krásné na životě a ve svém okolí. Každá země má své krásy a je fajn je poznávat. Musím uznat, že pestrost v dobrém slova smyslu nejen v oblasti tématu krajiny, která je v Česku, je úžasná.

Evropský den parků jako příležitost zmínit parky v Česku

Když se mluví o Česku, spíše než parky jsou zmiňovány různé památky, muzea, hrady a zámky, bez ohledu na konkrétní umístění dané stavby či expozice v Česku, což je báječné, ale určitě je zajímavé připomenout fakt, že právě u těch zmiňovaných hradů a zámků jsou parky.

Zvláště zámecké parky jsou v Česku nádherné a mnohdy se tam konají různé kulturní a společenské události, nyní nemám na mysli jen svatby, ale události jako módní přehlídky, taneční vystoupení aj. Zámecké parky doslova vybízí svoji elegancí uspořádat v nich honosnou společenskou událost, stejně jako samotné budovy zámků, hradů apod. Naprosto úžasné je, když se nějaká událost koná současně v prostorách zámku a zámeckého parku například.

Park ve Velké Bystřici - Jsme ze stejné planety 2018

Park ve Velké Bystřici – Jsme ze stejné planety 2018

Jako Češka jsem měla možnost navštívit parky v různých městech v této zemi, například Smetanovy sady v Olomouci, kam mě zavedlo kdysi focení – pokoušela jsem se o fotomodeling, ale i zábava – návštěva u sestřenice, která kdysi bydlela nedaleko, tak i práce, protože jsem navštívila Garden Food Festival.

Velmi mě zaujal pražský park Grébovka, kam mě kdysi vzal můj kamarád, abych si vyčistila hlavu a popovídali jsme si v jiném prostředí než kavárenském apod. S Prahou mám zkušenost od svého dětství, kdy jsem tam jezdívala s rodiči na výlet, ale i na prázdniny k mojí tetě. Následně jsem tam studovala a často mě tam zavála a táhne práce a aktivity s ní spojené. Absolutně jsem ale netušila, že takový klenot jakým je Grébovka může být ukrytý v centru Prahy. Pokud jste tam ještě nebyli, vyrazte tam, je tam opravdu krásně.

Evropský den parků jako příležitost ohlédnout se za mojí návštěvou evropských parků

Vzhledem k tomu, že Česko patří do Evropy, mohla bych zde psát i jen o krásách českých parků, když se chci zde na informačním webu o módě Fashion Industry CZ věnovat tématu evropské parky, ale spíše bych se zde ráda u příležitosti Evropského dne parků 2022 zmínila o parcích v Evropě tak nějak krátce všeobecně.

Park ve Varšavě se sochou Fryderyka Chopina - detail

Park ve Varšavě se sochou Fryderyka Chopina – detail

Já bych se v tomto článku ráda zmínila právě o parku v Polsku, ve Varšavě. V Česku jsem xkrát slyšela doslova pomluvy o Polsku a i tamějším jídlu, ale ovšem od lidí, kteří snad sotva přejedou česko – polskou státní hranici a upřímně taková tvrzení neberu vážně.

Od svého dětství jezdím na nákupy oblečení, hlavně obuvi právě do Polska, ale pouze nedaleko od státní hranice. O Polsku jsem příliš mnoho nevěděla, nikdy jsem tam pořádně nebyla, alespoň na pár dní například. Jednoho dne, před mnoha lety jsem se rozhodla, že tam vyrazím a udělám si názor sama. Musím říct, že jsem byla velmi mile překvapená a od té doby, když je příležitost, ráda do této země jezdím.

Park v lázeňském městě Duszniky-Zdrój

Park v lázeňském městě Duszniky-Zdrój

Ať už mě do Polska přivádí chuť relaxovat (služby wellness a hotelové snídaně tam jsou božské, pestré a maximálně chutné, člověk má zážitek po všech stránkách příjemný), práce či zábava, ráda tam jezdím a úplně nejraději jsem, když je možnost, případně si ji i udělám, propojím zábavu a práci, aneb podívám se, co můžu zažít a navštívit v místě a městě, kam jedu pracovně a případně se i projdu okolo ubytování v místě…to pak člověk získává zajímavé zážitky. Je fajn nechat věci plynout, alespoň z části a být otevřený zážitkům.

V loňském roce, tedy v roce 2021, jsem měla možnost pracovně navštívit Varšavu s tím, že jsem si tam udělala i trochu času na objevování této metropole. Do Varšavy jsem jela jako návštěvnice veletrhu Poland Shoes Expo. Tento veletrh jsem mediálně podporovala s tímto mým informačním webem o módě Fashion Industry CZ. Veletrh mě velmi zaujal a věřím, že na některou jeho další edici znovu vyrazím, zda v roli návštěvnice či vystavovatelky, to ukáže čas.

Park ve Varšavě se sochou Fryderyka Chopina

Park ve Varšavě se sochou Fryderyka Chopina

Zpět k parkům. Přiznám se, že nevím, jak se ten park jmenuje, ale navštivila jsem jej. Součástí parku je socha Fryderyka Chopina a prostor kolem ní je koncipován jako jeviště a hlediště, věřím, že tam musí být na jaře nádherně, když všechno kvete. Samozřejmě ale chápu, že pokud máte alergie, tak si to moc neužijete. Každopádně ráda jak na veletrh Poland Shoes Expo, tak do Varšavy znovu zavítám. Ve Varšavě jsou místa, která jsem nestihla navštívit a ráda bych tak učinila.

Dovolím si zde podělit se o jeden zážitek, který mám z doby začátku studia mojí střední školy. Tehdy jsem asi v druhém ročníku vyrazila se školou do Londýna a v jednom z tamějších parků jsem poprvé viděla šedou veverku, bylo jich tam tehdy více a byly poměrně drzé k turistům.

K tématu parky se jistě ještě někdy vrátím a rozeberu více buď české či ty z jiných zemí Evropy.

Další články lifestylového typu naleznete v naší kategorii Blog.

Zdroj všech fotografií v tomto článku: archiv Sandry Friebové