Dnes je Den otevřených památek v České republice. Toto téma dostane prostor i v dnešním článku zde na blogu informačního webu o módě Fashion Industry CZ v souvislosti s módou.

Už několikrát jsem zmínila, že v Česku máme mnoho krásných památek nejen v podobě hradů a zámků a s potěšením bych ráda dodala, že považuji za podstatné si tohoto kulturně-historického bohatství vážit a mít k němu úctu a obdiv, které se zaslouží.

Den otevřených dveří památek v České republice a móda

Zámecká a hradní šlechtická móda

Minimálně z pohádek, ať už ve filmovém či knižním nebo hraném zpracování přímo v prostorách nějakého hradu či zámku známe fakt, že dříve byla samozřejmost, že hradní a zámecké paní a jejich muži, ale i jejich potomci nosili adekvátní oděv ke svému společenskému postavení. Šlechticové si uvědomovali své možnosti a mnoho z nich si nechávalo dovést skutečně exkluzivní látky, z nichž jim byly vytvořeny nádherné modely.

Den otevřených dveří památek v České republice a móda

Nevím, jak jste na tom vy, ale já mám moc ráda hrady a zámky a toto elegantně opulentní historické prostředí ve mně podněcuje hluboký respekt k těmto stavbám a chuť se elegantně obléknout, když nějaký zámek či hrad mám v úmyslu osobně navštívit. Chci vyjádřit úctu k tomu danému místu.

Den otevřených dveří památek v České republice a móda

Společenské róby na Státním hradě Šternberk

Jednou se mi naskytla úžasná příležitost zapůjčit si nádherné šaty a užít si v nich čas na moravském Státním hradě Šternberk. Této možnosti jsem s obrovským nadšením využila. Jsem typická žena, miluji krásné oděvy, obuv a módní doplňky, mám se ráda a podle toho se oblékám. Vyloženě spokojeně se cítím ve výrazných modelech a nebojím se i více či méně opulentních kousků.

Den otevřených dveří památek v České republice a móda

V minulosti jsem zjistila, že se koná zajímavý program na Státním hradě Šternberk, ne že by jindy zajímavý nebyl, ale tehdy šlo o možnost půjčit si krásné šaty a užít si čas v nich přímo na Státním hradě Šternberk, byla jsem naprosto uchvácená představou využít této možnosti a cítit se elegantně a žensky více než jindy.

Den otevřených dveří památek v České republice a móda

Elegantní móda má na člověka výrazný pozitivní vliv

Jsem vděčná za svoji štíhlou postavu, ale někdy má nevýhody při výběru oblečení, protože je mi mnoho krásných kousků velkých. Tato situace nastala kdysi dávno, když jsem si vybírala a zkoušela šaty, které vynesu na svůj maturitní ples. Většina šatů byla úžasná, krásná, v pestrých barvách, kterým fandím a moc se mi líbily, ale i když mě do nich hodně stáhl personál půjčovny společenských šatů, vypadla jsem z nich.

Podobný problém jsem zažila i na Státním hradě Šternberk ve chvíli, kdy jsem si vybírala a zkoušela šaty, v nichž jsem měla v plánu si na hradě užít krásné okamžiky. Personál půjčovny ani já jsme se nevzdávali a nakonec jsme šaty našly, výsledek níže. Byla obrovská náhoda, že jsem ten den přišla v šatech, k nimž jsem měla kabelku v podobě růžového psaníčka, které se mi k zapůjčeným růžovým elegantním šatům, spíše růžové róbě velmi hodilo.

Den otevřených dveří památek v České republice a móda

Když jsem na sobě měla ony společenské růžové šaty, cítila jsem se jako princezna. Krásný pocit!!! Chtěla bych jej zažívat častěji :-).  Šaty a uvědomění si možnosti mít je na sobě a užít si i zábavný program na Státním hradě Šternberk mě přiměly se nehrbit (občas se mi to stávalo) a ten pocit, který se mě zhostil, byl tak úžasný, že jej nejde slovy popsat, dovolím si říct, že zapůjčit si šaty v prostředí hradu a zámku by měla každá žena, která je šťastná, že je žena a miluje módu.

Zdroj fotografií: archiv Sandry Friebové

Tento článek není výsledkem spolupráce s moravským Státním hradem Šternberk, ale vznikl jen a jen na můj popud spokojené návštěvnice zmíněného hradu, který je krásný a prohlídka velmi zajímavá i mimo speciální události na hradě.

Máte také v paměti nějaký speciální zážitek v souvislosti s hradem či zámkem v České republice?