Jak je všeobecně známo, 8. května se každoročně slaví Den matek. Tento článek bych chtěla věnovat všem maminkám, které jsou úžasné. Může se zdát, že jako žena bych měla psát o tom, že všechny maminky jsou úžasné, ale já jsem hned na začátku fungování tohoto webu řekla jednu věc, nebudu lhát, hodlám se toho držet. A byla by lež tvrdit, že všechny maminky jsou úžasné, protože bohužel v mnoha případech to pravda není.

Myslím ale, že úžasnou maminkou může být úplně klidně žena, která vlastní děti nemůže mít a nějaké si adoptovala. Zásadní je, kdo o dítě pečuje.

Den matek - Maminky jsou úžasné

Nechci šířit negativní energii, ani někomu ublížit, jen chci tento článek věnovat všem maminkám, které jsou vděčné, že jsou maminky a vždy se podle toho chovaly. Obdiv si zaslouží i ženy, které se dokázaly plnohodnotně starat i o děti svých příbuzných apod.

Den matek - Maminky jsou úžasné

Kdy vznikl Den matek?

Věděli jste, že podobné svátky jako je Den matek se slaví už od dávné historie a v nějaké podobě je Den matek oslavován v různých zemích světa dodnes, ale rozdíl je v dnech, kdy se slaví? Napříkad ve starověkém Řecku se slavil svátek plodnosti a matek, který byl spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey.

Ve Velké Británii se oslavoval už v 16. století svátek s názvem Mateřská neděle a taktéž jako v současnosti připadal na postní dobu před Velikonocemi. Ženy v té době vykonávaly pracovní činnost u zámožných rodin a nezbývalo jim velké množství času, který by mohly prožít se svojí rodinou. Příležitostí k tomu, aby mohly trávit čas se svými dětmi, byl právě zmíněný svátek, kdy dostávaly volno z práce.

Den matek - Maminky jsou úžasné

Den matek, jak jej známe dnes

Tento svátek vznikl jako počest pro ženu Ann Maria Reeves Jarvis, sociální aktivistku bojující za práva žen matek. Zmíněná žena zemřela v roce 1905 a v roce 1914 vyhlásil prezident USA první oslavu Dne matek v podobě celonárodního svátku.

Jak se slaví Den matek v Česku?

Tento den se poprvé oslavoval v Československu v roce 1923 a za jeho zrozením stála Alice Masaryková. Tyto oslavy byly potlačeny v období 2. světové války a svátek matek se snažil upozadit i minulý režim (toto tvrdí zdroj informací). V Česku na rozdíl od jiných zemí nedošlo ke sloučení Mezinárodního dne žen a Dne matek.

Dnes v tento den obvykle maminky dostávají květiny a drobné sladkosti, ale mnohdy i drobné dárky. Každá rodina slaví různé svátky jinak nebo je neslaví. Znám lidi, kteří neslaví ani svátek (jmeniny) svého člena. Myslím, že to také záleží na komunikaci a fungování rodiny i jakési její soudržnost a od toho se oslavy a jejich podoba odvíjí.

Můj pohled na Den matek

Já mám naprosto úžasnou maminku. Je skvělá a má pro mě pochopení, ikdyž někdy koulí nad mým nápadem či dotazem s opovržením očima. Teď vážně, a to se netýká, jen mojí maminky, ale i tatínka.

Žádný člověk není dokonalý, ale asi nejdůležitější směr od rodičů k vám, jejich dětem (v každém věku jsme děti svých rodičů) je to, že vás mají rádi a drží vám palce, podpoří vás místo podrazu. Existuje velká pravděpodobnost, že pokud se k nim budete chovat slušně, jsou tu pro vás. Každý člověk je nějaký a vždy na sobě může cokoliv zlepšit a vyvíjet se k lepšímu. Všichni, ať už rodiče či děti děláme chyby, mějme k sobě vzájemný respekt a mějme se rádi.

Den matek - Maminky jsou úžasné

Bohužel jsou jistě rodiče, kteří jsou velmi nevyrovnaní a na dětech si něco dokazují či je tlačí někam, protože se jim to hodí a vůbec je nezajímá, co Ty děti vlastně chtějí a takové děti, jednou v dospělosti mají narušený vztah nejen s rodiči i další vztahy a vztahy stojí za prd.

Nevím, jak slavíte Den matek vy, ale já svojí mamince dám nějakou květinu a drobnou sladkost. Možná vás napadne otázka, proč sem nedám fotku mojí maminky. Odpověď je jednoduchá. Moje maminka je sice krásná, sympatická a milá žena, ale nebaví ji nechat se fotit, občas mi to dovolí, dokonce příležitostně můžu veřejně umístit její fotografii, ale aktuálně nemám možnost se jí zeptat, jestli nějakou fotku můžu veřejně umístit, a proto jsem se rozhodla respektovat její postoj a žádnou její fotografii k tomuto článku nepřidávat.

Zeptám se, jak slavíte Den matek ve vaší rodině?

Zdroje informací:

https://www.extra.cz/den-matek-je-za-dvermi-z-jakych-tradic-vychazi-a-kdy-se-slavi-0459a

https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_matek

Zdroje všech fotografií: pixabay.com