Co na sebe do letního kina? To je otázka, nad kterou se v létě zamýšlí mnoho lidí s tím, že základní povědomí mají, co je vhodné, zvláště kvůli klimatickým podmínkám, které vyžaduje připravenost vzhledem k charakteru aktivity.

Co je letní kino?

Vzhledem k faktu, že tento blog je navštěvován i zahraničními čtenáři a nevím, zda v zahraniční tento typ kultury existuje, dovolím si krátce vysvětlit, pro některé to bude připomenutí, co je vlastně letní kino.

Letní kino je kino, které je provozováno pouze v létě. Jedná se o areál pod širým nebem, kde jsou lavice v řadách a plátno před nimi v dostatečné vzdálenosti a promítají se tady filmy, tak jak v běžném kině, multikině apod., která ovšem na rozdíl od letního kina mají střechu a nejsou areálem, ale stavbou.

Co na sebe do letního kina?

Co si obléct na sebe do letního kina?

Nedávno jsem se chystala do letního kina s kamarádkou, která v tomto kulturním zařízení nikdy před tím nebyla, tak mě inspirovala k tomu, že o letním kině, jeho návštěvě a vhodném oblečení do něj, napíši článek, protože určitě není jediná, kdo tam nikdy nebyl.

Kouzlo letního kina jsem objevila já sama teprve před pár lety, bylo to období, kdy ještě nebyl tak obrovský boom letních kin, jako nyní, dokonce některým z nich hrozil zánik. Musím říct, že letní kino mám moc ráda, více než ta klasická multikina. V multikinech je mi většinou docela zima. Klasická tradiční kina se mi také velmi líbí, mají v sobě duši a v nich zhlédnutý se líbí více než když jej vidím v televizi apod.

Do letního kina doporučuji obout si teplé ponožky, kotníkové boty, minimálně džíny s vysokou gramáží látky, mikinu a pod ni tílko, triko apod., delší kabát, končící u kolen a vzít si ideálně ještě deku a karimatku. Karimatku si rozložíte na lavice a sednete si do pohodlí, je to měkčí a hřeje to a deku si můžete omotat kolem sebe či nohou. A nezapomeňte na peníze, abyste si mohli koupit drobné občerstvení, které se v letním kině nabízí a samozřejmě také musíte zaplatit vstupné.

Vhodné je také použít před návštěvou letního kina repelent proti hmyzu, zvláště pak komárům, protože v podmínkách Česka se komáří vyskytují a rádi útočí na lidi v letním kině a nejen tam. Ochranu před hmyzem jistě oceníte i následně, když se půjdete třeba ještě projít po skončení promítání filmu v letním kině.

Přidaná hodnota letního kina

U některých filmů mám pocit, že se domů tzv. nevejdou, příkladem je Mamma Mia první díl. Tento film jsem kdysi zhlédla s jednou ze svých sestřenic v kině, následně doma v televizi. Bydlím ve velkém a prostorném domě, ale upřímně, jakoby se ten film tam nevešel.

Letní kino je také druh kulturní události a kulturu v jakékoliv podobě (podle toho, co se komu za druh líbí) je fajn občas podpořit, nyní po lockdownech obzvláště, a to ideálně v místě či jeho okolí, kde žijeme. Souhlasíte? Někdy od svých známých slýchám dotazy, zda vůbec vlastním džíny a jejich nějakou variantu. Odpověď je ano, několik a zde na fotografiích v tomto článku je důkaz.

Také máte rádi letní kino a v kterém městě?

Zdroj všech fotografií: archiv Sandry Friebové